GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina-Europa: Raste interes za Zdravstveni put svile

Kina-Europa: Raste interes za Zdravstveni put svile
POJAS I PUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2020 / 09:24
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BEČ - Kompanije u Europi u nastajanju sve su više zainteresirana za ekološki prihvatljive i održive sektore kao područja za buduće investicije Inicijative pojasa i puta (BRI), iako su tradicionalni sektori povezani s trgovinom, poput transporta i logistike, i dalje popularni.

Prema istraživanju koje je naručila međunarodna pravna firma CMS, gotovo jednaki udjeli ispitanika iz Srednje i Istočne Europe (CEE) i Kine (49 posto i 48 posto) vide BRI mogućnosti u obnovljivoj energiji, dok oko trećina (32 posto ) ispitanika iz CEE planiraju aktivno ciljati takve mogućnosti.

Više od dvije trećine sudionika iz CEE i 84 posto kineskih ispitanika smatra da je važno da BRI projekti budu održivi i ekološki prihvatljivi, a mnogi se ispitanici slažu da bi ih poboljšanja u održivosti učinila spremnijima za sudjelovanje u takvim projektima.

Ovaj pomak prema "zelenim investicijama" odražava se opadanjem entuzijazma za BRI projekte koji se mogu smatrati manje zelenim. Iako je 24 posto ispitanika iz CEE ranije ciljalo na projekte konvencionalne energije, samo devet posto kaže da će to činiti u budućnosti. Nadalje, samo osam posto planira iskoristiti mogućnosti za naftu i plin u usporedbi s 20 posto koji su to činili u prošlosti.

Takozvani "tradicionalni" BRI sektori su područja koja i dalje privlače najviše interesa; gotovo tri četvrtine (73 posto) poduzeća iz CEE promatra cestovne projekte kao jedan od sektora koji nude najviše mogućnosti, a slijedi sektor logistike (65 posto).

- Naše istraživanje pokazuje da tržište Srednje i Istočne Europe najviše BRI mogućnosti vidi u cestama, logistici, energetskim mrežama i obnovljivim izvorima energije, kaže Marcin Bejm, CMS partner i šef sektora za energiju i projekte u Poljskoj.

- Iako se CEE kao regija brzo razvija i napreduje, još uvijek postoji potreba za privlačenjem više infrastrukturnih ulaganja. BRI bi mogao biti način za popunjavanje infrastrukturne praznine u CEE. Da bi BRI privuklo međunarodno finansiranje, bilo koji projekt će morati prihvatiti principe održivosti tokom svog razvoja i rada.

Iako nešto više od četvrtine (27 posto) sudionika iz SIE očekuje da će povećati svoje sudjelovanje u BRI projektima, obratno, više od dvije trećine (68 posto) kineskih ispitanika predviđa veće sudjelovanje u budućnosti.

Usprkos različitom raspoloženju među CEE i kineskim ispitanicima u kontekstu entuzijazma za BRI, značajan broj sudionika BRI drugdje u svijetu pokazao je interes za projekte CIE. Gotovo polovina (49 posto) onih na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi želi istražiti mogućnosti u CEE i / ili Rusiji.

Istraživanje je otkrilo snažan konsenzus da će pandemija koronavirusa dovesti do većeg interesa za Zdravstveni put svile (HSR) - velika većina od 94 posto ispitanika iz CEE kaže da očekuje da će se to dogoditi. Inicijativu HSR pokrenule su 2017. godine Kina i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za jačanje zdravstvene pokrivenosti u zemljama BRI putem kineske suradnje i podrške.

Smatra se da pravna i regulatorna pitanja predstavljaju najveći rizik u BRI projektima za organizacije CEE, na što ukazuje gotovo tri četvrtine sudionika ankete. Stabilnost projekata i politička pitanja su i drugi glavni problemi.

Tagovi: Zdravstveni put svile, Pojas i put, Jedan pojas, jedan put, kineske investicije, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Stabilizacija europskog robnog izvoza i uvoza u studenome 2020.
ROBNA RAZMJENA
Stabilizacija europskog robnog izvoza i uvoza u studenome 2020.
BRUXELLES - Robni izvoz i uvoz u EU i eurozoni stabilizirali su se u studenome 2020., naznačivši poboljšanje pred kraj pandemijske godine u kojoj su bilježili dvoznamenkaste stope pada, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.
Kineski BDP u zadnjem kvartalu 2020. skočio 6,5%
SKOK
Kineski BDP u zadnjem kvartalu 2020. skočio 6,5%
PEKING - U posljednjem lanjskom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 6,5 posto na godišnjoj razini, više u odnosu na očekivanja analitičara od 6,1 posto.
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
OŠTAR PAD
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
ZAGREB - Potražnja za radnicima prošle je godina pala za četvrtinu u odnosu na 2019., a veliki porast se ne očekuje ni u ovoj godini jer će se reaktivirati radna snaga koja je ostala zaposlena zahvaljujući vladinim mjerama pomoći gospodarstvu.
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE