GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina: Negativne kamatne stope trebale bi postati konvencionalni alat središnjih banaka

Kina: Negativne kamatne stope trebale bi postati konvencionalni alat središnjih banaka
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2018 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Središnje banke trebale bi u razdobljima deflacijske krize usvojiti politiku negativnih kamatnih stopa i koristiti je kao konvencionalni monetarni instrument za oživljavanje rasta, napisao je visoki dužnosnik kineske središnje banke u radnom dokumentu.

Budući da bi normalna razina kamatnih stopa u razvijenim gospodarstvima mogla ostati niska kroz dulje vremensko razdoblje, središnje će banke u budućnosti vjerojatno češće pribjegavati politici negativnih stopa, napisao je u radnom dokumentu Sun Guofeng, direktor odjela za financijsko istraživanje u kineskoj središnjoj banci (PBOC).

"Politika negativnih kamatnih bit će znatno efikasnija budu li banke spremne pojedinačne vlasnike depozita izložiti negativnim kamatnim stopama, a tijekom deflacijske recesije središnje bi banke trebale usvojiti politiku kamatnih stopa duboko u negativnom području", rekao je Sun.

To je prvi put da dužnosnik neke od vodećih središnjih banaka svijeta predlaže korištenje negativnih kamatnih stopa kao konvencionalni alat monetarne politike u borbi protiv recesije.

"Politika negativnih kamatnih stopa postat će vrlo učinkovita u poticanju rasta kredita i inflacije budu li kamatne stope u cijelosti prenesene na tržišta depozita", naglasio je Sun.

Iako PBOC nije pribjegao negativnim stopama, ultra-niske kamatne stope bile su standard unatrag deset godina, otkad je financijska kriza izazvala duboku recesiju diljem svijeta. Mnoge središnje banke, uključujući japansku središnju banku i Europsku središnju banku (ECB), uvele su negativne kamatne stope kako bi suzbile deflaciju i potaknule gospodarski rast.

Kineski dužnosnik drži također da bi središnje banke trebale promicati digitalnu valutu radi jačanja učinkovitosti politike negativnih kamatnih stopa, tvrdeći da bi se time s vremenom riješio problem viših troškova držanja papirnatog novca u usporedbi s onima držanja depozita u bankama.

Tagovi: Kineska središnja banka, kineska ekonomija, kamatne stope, Sun Guofeng
PROČITAJ I OVO
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE