GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina očekuje kompliciraniju situaciju u trgovini u 2022.

Kina očekuje kompliciraniju situaciju u trgovini u 2022.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2021 / 19:41
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineska trgovinska razmjena sa svijetom mogla bi se iduće godine suočiti s "kompliciranijom situacijom" u usporedbi sa snažnim ovogodišnjim oporavkom od posljedica pandemije, upozorio je u ponedjeljak ministar trgovine Wang Wentao.

Situacija će biti složena već u drugoj polovini ove godine, naglasio je Wang na konferenciji za novinare.

Iduća godina mogla bi biti još kompliciranija s obzirom na usporedbu na snažnim oporavkom u ovoj godini i na postupno slabljenje pozitivnih faktora povezanih s pandemijom covida 19, objasnio je ministar.

Peking će kontracikličkom makroekonomskom politikom nastojati zadržati ekonomske fluktuacije u razumnim okvirima, dodao je Wang.

U srpnju Kina je stradala u poplavama, a u nekoliko provincija zabilježena su i nova žarišta covida 19. Premijer Li Keqiang upozorio je i na nagli rast cijena sirovina koji je značajno povećao troškove poslovanja, otežavši poziciju posbno mikro, malih i srednjih poduzeća.

Istaknuvši da im je prioritet zapošljavanje, premijer je najavio pomoć kroz porezne olakšice i smjernice financijskim institucijama o "efikasnoj" upotrebi novca oslobođenog smanjenjem obaveznih rezervi.

"Potpora privatnim tvrtkama potpora je zapošljavanju", istaknuo je kineski premijer.

Peking će također nastojati stabilnu ponudu i cijene kroz povećanje proizvodnje, prodaju rezervi i bolju regulaciju tržišta ključnih sirovina. a planira i efikasnije mjere otvaranja kako bi sačuvao stabilnost investicija i trgovinske razmjene sa svijetom, poručio je.

"Treba uvažiti faktore neizvjesnosti koji su se pojavili u posljednje vrijeme, poput sporadičnih slučajeva covida 19 na više mjesta, ekstremne vremenske prilike i promijenjena očekivanja u svijetu kada je u pitanju gospodarstvo", zaključio je Li.

Tagovi: kineska industrijska proizvodnja, kineski izvoz, kineska industrija, kineska ekonomija, sirovine, cijene sirovina
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE