GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina očekuje kompliciraniju situaciju u trgovini u 2022.

Kina očekuje kompliciraniju situaciju u trgovini u 2022.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2021 / 19:41
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineska trgovinska razmjena sa svijetom mogla bi se iduće godine suočiti s "kompliciranijom situacijom" u usporedbi sa snažnim ovogodišnjim oporavkom od posljedica pandemije, upozorio je u ponedjeljak ministar trgovine Wang Wentao.

Situacija će biti složena već u drugoj polovini ove godine, naglasio je Wang na konferenciji za novinare.

Iduća godina mogla bi biti još kompliciranija s obzirom na usporedbu na snažnim oporavkom u ovoj godini i na postupno slabljenje pozitivnih faktora povezanih s pandemijom covida 19, objasnio je ministar.

Peking će kontracikličkom makroekonomskom politikom nastojati zadržati ekonomske fluktuacije u razumnim okvirima, dodao je Wang.

U srpnju Kina je stradala u poplavama, a u nekoliko provincija zabilježena su i nova žarišta covida 19. Premijer Li Keqiang upozorio je i na nagli rast cijena sirovina koji je značajno povećao troškove poslovanja, otežavši poziciju posbno mikro, malih i srednjih poduzeća.

Istaknuvši da im je prioritet zapošljavanje, premijer je najavio pomoć kroz porezne olakšice i smjernice financijskim institucijama o "efikasnoj" upotrebi novca oslobođenog smanjenjem obaveznih rezervi.

"Potpora privatnim tvrtkama potpora je zapošljavanju", istaknuo je kineski premijer.

Peking će također nastojati stabilnu ponudu i cijene kroz povećanje proizvodnje, prodaju rezervi i bolju regulaciju tržišta ključnih sirovina. a planira i efikasnije mjere otvaranja kako bi sačuvao stabilnost investicija i trgovinske razmjene sa svijetom, poručio je.

"Treba uvažiti faktore neizvjesnosti koji su se pojavili u posljednje vrijeme, poput sporadičnih slučajeva covida 19 na više mjesta, ekstremne vremenske prilike i promijenjena očekivanja u svijetu kada je u pitanju gospodarstvo", zaključio je Li.

Tagovi: kineska industrijska proizvodnja, kineski izvoz, kineska industrija, kineska ekonomija, sirovine, cijene sirovina
PROČITAJ I OVO
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
IMOVINA
Ukupna financijska imovina kućanstava 576 milijardi kuna
ZAGREB - Na kraju trećeg tromjesečja 2021. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 576 milijardi kuna ili 2,2 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).
Kina priprema mjere potpore potražnji
MJERE
Kina priprema mjere potpore potražnji
PEKING - Kina će uskoro uvesti mjere potpore domaćoj potražnji, izjavio je u utorak Yuan Da, dužnosnik najvišeg vladinog tijela za gospodarsko planiranje.
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
INFLACIJA
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u ponedjeljak da bi svi zajedno, od medija pa do nositelja procesa uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, trebali učiniti sve da se taj proces ne iskoristi za "lov u mutnom" i neopravdano podizanje cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE