GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina odustala od zacrtane stope rasta BDP-a

Kina odustala od zacrtane stope rasta BDP-a
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2020 / 12:59
Autor: SEEbiz / H

PEKING - Kina je u petak prvi puta odustala od zacrtane stope rasta BDP-a, najavljujući veću potrošnju kako bi se gospodarstvo oporavilo od posljedica pandemije Covida 19.

Premijer Li Keqiang nije u izvješću za godišnje zasjedanje Kongresa naveo zadanu stopu gospodarskog rasta u ovoj godini prvi puta od 1990. kada je uvedena ta praksa.

Gospodarstvo se u prvom tromjesečju smanjilo prvi puta u više desetljeća, i to 6,8 posto, pod pritiskom posljedica epidemije koronavirusa koja je izbila u gradu Wuhanu u središnjoj Kini i proširio se po cijelom svijetu.

"Nismo brojčano odredili stopu rasta u ovoj godini uglavnom zbog velike neizvjesnosti u pogledu posljedica pandemije, te ekonomske i trgovinske situacije, budući da je razvoj Kine sučeljen s neočekivanim čimbenicima", rekao je Li na početku zasjedanja Kongresa.

Domaća potrošnja, ulaganja i izvoz padaju a pritisak na zaposlenost znatno jača u okruženju povećanja financijskih rizika, upozorio je.

Kina ove godine planira otvoriti više od devet milijuna radnih mjesta, prema Lijevom izvješću, najmanje od 2013. godine. U 2019. otvoreno ih je minimalno 11 milijuna.

Uoči zasjedanja Kongresa kineski čelnici obećali su pojačati poticaje za gospodarstvo uslijed pojačanih bojazni od gubitka radnih mjesta koji bi mogao ugroziti stabilnost društva.

Peking ove godine cilja proračunski deficit od najmanje 3,6 posto BDP-a, u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 posto, a tijelima lokalne uprave odobrio je izdanje obveznica u vrijednosti 3.750 milijardi juana (527 milijardi dolara). Prošle godine odobreno im je 2.150 milijardi juana.

Vlada će ove godine izdati posebne koronaobveznice u iznosu 1.000 milijardi juana i prebaciti 2.000 milijardi juana pribavljenih koronaobvezicama i većim proračunskim deficitom tijelima lokalne uprave, najavio je Li.

Lokalna uprava mogla bi koristiti novac za financiranje infrastrukturnih projekata a Peking bi novac mogao usmjeriti i u potporu tvrtkama i regijama pogođenim pandemijom.

Tagovi: kineska ekonomija, kineski BDP, Covid-19, koronavirus u Kini, Wuhan
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE