GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina ulazi u deflaciju, oporavak ekonomije će potrajati

Kina ulazi u deflaciju, oporavak ekonomije će potrajati
SPORI OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2023 / 07:29
Autor: SEEbiz / CNBC
PEKING - Kineske godišnje proizvođačke cijene pale su deveti mjesec zaredom u lipnju, dok su potrošačke cijene ostale nepromijenjene, pokazali su službeni podaci u ponedjeljak, naglašavajući dubinu izazova koji opterećuju drugo najveće svjetsko gospodarstvo u oživljavanju potražnje i oživljavanju rasta.

Podaci o inflaciji od ponedjeljka nadmašili su tržišna očekivanja, ponudivši nove dokaze da bi kinesko gospodarstvo moglo zahtijevati snažniju potporu politike kako bi održalo oporavak zemlje od strogih ograničenja "nulte epidemije Covida" krajem prošle godine.

"Mislim da su današnje brojke [su] zapravo niže od očekivanja, posebno u potrošačkom dijelu jednadžbe inflacije - zapravo ulazimo u zonu deflacije", rekao je Hong Hao, glavni ekonomist Grow Investment Groupa, za CNBC u ponedjeljak.

"Upravo sada, mislim da vlada još uvijek raspravlja o tome kako najbolje pomoći gospodarstvu", rekao je Hong. "U drugom tromjesečju, budući da će ekonomski brojevi biti jači od prvog kvartala zbog niže baze, stoga je malo vjerojatno da ćemo vidjeti trenutni spas za gospodarstvo."

Proizvođačke cijene su u lipnju potonule 5,4% u odnosu na godinu ranije i pale 0,8% u odnosu na mjesec dana prije, prema kineskom Državnom uredu za statistiku. To je bilo slabije od ankete Reutersa koja je očekivala godišnji pad od 5,0%, u usporedbi s godišnjim padom od 4,6% u svibnju. Godišnji pad u lipnju bio je deveti uzastopni pad u Kini i najstrmiji od prosinca 2015.

Slabe proizvođačke cijene "mogle bi se djelomično pripisati višoj bazi za usporedbu, budući da su globalne cijene robe skočile prije godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu", rekao je Zhichun Huang iz Capital Economicsa u bilješci u ponedjeljak.

"Deflacija PPI-a vjerojatno će se donekle ublažiti u drugoj polovici godine, djelomično zato što bi potrošnja na infrastrukturu trebala sniziti cijene robe", dodao je.

Godišnja inflacija potrošačkih cijena bila je nepromijenjena u lipnju - potaknuta padom cijena svinjskog mesa od 7,2% - što je ispod očekivanja o porastu od 0,2% u anketi Reutersa i slabije od rasta od 0,2% u svibnju. Mjesečna inflacija potrošačkih cijena u lipnju bila je slabija od 0,2%, što je slabije od očekivanja ravnomjernog rasta i praćenja pada od 0,2% u svibnju. Mjesečni pad bio je peti uzastopni pad u Kini.

Temeljna inflacija, koja isključuje troškove hrane i energije, iznosila je 0,4% u lipnju, u usporedbi s 0,6% u svibnju.

"Deflacija cijena goriva, ključni čimbenik nedavno prigušene ukupne inflacije, vjerojatno će se smanjiti tijekom sljedećih mjeseci", rekao je Huang iz Capital Economicsa. “S obzirom na to, očekujemo da će ukupna inflacija porasti na oko 1% do kraja ove godine. Ali to bi i dalje bilo mekano i neće ograničiti sposobnost Narodne banke Kine da dodatno olabavi politiku.”

Kineska središnja banka smanjila je stope u kolovozu i krenula s još jednom rundom rezova nedavno u lipnju.

U priopćenju objavljenom krajem lipnja nakon tromjesečnog sastanka odbora za monetarnu politiku, Narodna banka Kine priznala je slabu potražnju i spor rast koji su odgovorni za mlak i neujednačen oporavak rasta. PBOC je također ponovio da bi monetarna politika trebala biti "precizna i snažna".

Kineske kolebljive cijene vjerojatno će povećati tržišna očekivanja za smisleniji niz političkih mjera sa sastanka Politbiroa kasnije ovog mjeseca, gdje vrh Komunističke partije tradicionalno pregledava gospodarski učinak zemlje u prvoj polovici godine.

Tagovi: kineska ekonomija, kineski BDP, inflacija, deflacija
PROČITAJ I OVO
Bundesbank predviđa da će njemačka ekonomija ubrzati u drugom kvartalu
PROGNOZE
Bundesbank predviđa da će njemačka ekonomija ubrzati u drugom kvartalu
BERLIN - Ekonomski izgledi Njemačke postupno se poboljšavaju, navodi Bundesbank.
Srbija će uskoro imati suficit u trgovini s Njemačkom
SRBIJA-NJEMAČKA
Srbija će uskoro imati suficit u trgovini s Njemačkom
BEOGRAD - Njemačko-srpska gospodarska komora provela je tijekom veljače i ožujka ove godine istraživanje o gospodarskom okruženju u Srbiji među kompanijama članicama Komore.
Realan godišnji rast prosječne neto plaće 10%
PLAĆE
Realan godišnji rast prosječne neto plaće 10%

ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u ožujku je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.

Inflacija u Britaniji usporila u travnju
USPORAVANJE
Inflacija u Britaniji usporila u travnju
LONDON - Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu usporila je na godišnju stopu od 2,3% zbog nižih troškova energije, najniže u gotovo tri godine i bliže cilju Banke Engleske od 2%.
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
PREMIJER
Plenković o DP-ovoj najavi rebalansa proračuna: Doći će do određenih prilagodi
BJELOVAR - Premijer Andrej Plenković u Bjelovaru je na HDZ-ovom skupu za europske izbore, a trebao je i obići radove na brzoj cesti dionice DC 12 Farkaševec - Bjelovar, no to je odgođeno zbog loših vremenskih prilika. Dao je i izjavu za medije
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE