GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineska maloprodaja u kolovozu rasla iznad očekivanja

Kineska maloprodaja u kolovozu rasla iznad očekivanja
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2023 / 07:37
Autor: SEEbiz
PEKING - Maloprodaja i industrijska proizvodnja u Kini ubrzali su se u kolovozu s rastom boljim od očekivanog, prema podacima Nacionalnog ureda za statistiku objavljenim u petak.

Maloprodaja je porasla za 4,6% u kolovozu u odnosu na godinu prije, nadmašivši očekivanja rasta od 3% prognozirana u anketi Reutersa. Porast je također bio brži od 2,5% na godišnjoj razini u srpnju.

Industrijska proizvodnja porasla je za 4,5% u kolovozu u odnosu na godinu prije, što je bolje od prognoziranih 3,9% i brže od rasta od 3,7% zabilježenog u srpnju.

Međutim, investicije u dugotrajnu imovinu porasle su za 3,2% na godišnjoj razini u kolovozu od početka godine do danas. To je nadmašilo očekivanja o porastu od 3,3% i bilo je sporije od tempa od 3,4% zabilježenog u srpnju.

Brojka je smanjena snažnijim padom ulaganja u nekretnine i usporavanjem ulaganja u infrastrukturu. Samo je proizvodnja bilježila ubrzanje tempa ulaganja.

Glasnogovornik statističkog ureda Fu Linghui rekao je da je tržište nekretnina još uvijek u razdoblju "prilagodbe" i primijetio pad prodaje i ulaganja.

Kineski gospodarski podaci iz kolovoza pokazuju stabilizaciju, ali ne i 'veliki oporavak', kaže ekonomist POGLEDAJTE SAD
VIDEO03:43
Kineski ekonomski podaci za kolovoz pokazuju stabilizaciju, ali ne i veliki oporavak: Economist
Urbana stopa nezaposlenosti za gradove malo se promijenila na 5,2%. Zavod za statistiku opet nije objavio stopu nezaposlenosti mladih.

Prošli je mjesec priopćeno da će prestati izvještavati o stopi nezaposlenosti mladih u dobi od 16 do 24 godine. Ured je rekao da ponovno procjenjuje svoju metodologiju i da će nastaviti s objavljivanjem neodređenog datuma.

Kinesko gospodarsko oporavljanje od pandemije usporilo se od drugog tromjesečja, povučeno padom nekretnina. Izvoz, još jedan ključni pokretač kineskog gospodarstva, također je opao kako globalna potražnja za kineskom robom opada.

Tagovi: kineska maloprodaja, maloprodaja, Kina
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
SIGNALI
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, u lipnju je u odnosu na svibanj smanjen za 0,7 bodova na 88,6 bodova, ali samo zbog pesimističnijih očekivanja.
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
FDI
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
PEKING - Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u svibnju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE