GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz u kolovozu porastao najsnažnije od ožujka 2019.

Kineski izvoz u kolovozu porastao najsnažnije od ožujka 2019.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 13:09
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski izvoz ponovo je porastao u kolovozu, treći mjesec zaredom, oslonjen na rekordne isporuke medicinskih proizvoda i robusnu potražnju za elektroničkim proizvodima, pokazali su u ponedjeljak podaci kineske carinske uprave.

Izvoz je u kolovozu ojačao 9,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od ožujka 2019., pokazali su podaci carinske uprave. U srpnju porastao je 7,2 posto.

Uvoz je pak na godišnjoj razini pao 2,1 posto, nakon 1,4-postotnog pada u mjesecu ranije.

Snažan izvoz sugerira brži i uravnoteženiji oporavak kineskog gospodarstva, nakon rekordnog pada u prvom kvartalu, ponajprije zahvaljujući poticajnim mjerama kineske vlade.

"Kineski izvoz i dalje prkosi očekivanjima i raste znatno snažnije od globalne trgovine, povećavajući time globalni tržišni udjel”, rekao je Louis Kuijs iz Oxford Economicsa.

Zahvaljujući rekordnim isporukama medicinske opreme i robusnoj potražnji za elektroničkim proizvodima, kineski izvoz nije tako snažno pogodilo globalno usporavanje kao što su se neki analitičari pribojavali.

Neki analitičari upozoravaju ipak da snažniji izvoz dijelom odražava nisku usporedbenu osnovicu od prije godinu dana.

Kontinuirani pad uvoza svjedoči o slabijoj domaćoj potražnji, ali je njegov obujam uglavnom stabilan, kaže u bilješci analitičar Julian Evans-Pritchard iz Capital Economicsa.

"S obzirom na daljnje ubrzavanje rasta kredita i jačanje poticajnih mjera, ponajprije onima vezanima za infrastrukturu, obujam uvoza trebao bi ostati snažan u idućim mjesecima”, procjenjuje EVans-Pritchard.

Kina je u kolovozu ostvarila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 58,93 milijarde dolara, nasuprot 62,33 milijarde u srpnju, pokazuju podaci carinske uprave.

Izgledi za kinesko gospodarstvo ostaju ipak neizvjesni budući da bi inozemnu potražnju moglo pogoditi moguće uvođenje novih mjera u kineskim trgovinskim partnerima do kraja godine u slučaju novog vala epidemije koronavirusa.

Očekuje se i da bi ionako izražene napetosti između Pekinga i Washingtona mogle dodatno ojačati pred američke predsjedničke izbore koji će se održati 3. studenoga.

Kineski trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om u kolovozu je povećan za gotovo 1,8 milijardi dolara na mjesečnoj razini, na 34,24 milijarde dolara, pokazuju podaci carinske uprave.

Tagovi: kineski izvoz, kineski uvoz, kineska ekonomija, koronavirus, Reuters
PROČITAJ I OVO
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE