GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski izvoz ubrzao u rujnu

Kineski izvoz ubrzao u rujnu
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 15:36
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski izvoz ubrzao je u rujnu zahvaljujući kontinuirano solidnoj globalnoj potražnji koja je nadjačala negativan utjecaj problema u opskrbi strujom i poskupljenja energenata, pokazali su u srijedu podaci carinske uprave.

Izvoz je u rujnu porastao 28,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izvijestila je carinska uprava, nakon 25,6-postotnog rasta u kolovozu.

Uvoz je pak bilježio upola slabiji rast nego u prethodnom mjesecu, uz stopu rasta od 17,6 posto.

Kontinuirano snažan izvoz u rujnu može se pripisati prijevremenim isporukama nekih potrošačkih proizvoda koje su preduhitrile poremećaje u globalnim nabavnim lancima, nagađa analitičarka HSBC-a za Kinu Erin Xin.

Louis Kuijs iz Oxford Economicsa pak procjenjuje da bi se izvoz trebao solidno držati i u idućim tromjesečjima, unatoč kratkoročnim nepovoljnim trendovima.

"Načelno očekujemo da će poremećaji biti ublaženi u idućim mjesecima i očekujemo da će visoki dužnosnici naglasiti potrebu za gospodarskim rastom ali i zatražiti da se klimatski ciljevi ostvaruju umjerenijim tempom", navodi Kuijs.

Prijelaz na obnovljive izvore energije izazvao je probleme u opskrbi strujom, nadovezavši se na snažnu potražnju u industriji i visoke cijene ugljena.

Uvoz tog energenta dosegnuo je u rujnu najvišu razinu u ovoj godini budući da su ga elektrane pojačano nabavljale kako bi ublažile probleme u opskrbi strujom i dopunile zalihe uoči zimske sezone grijanja.

Porastao je i uvoz prirodnog plina, također na najvišu razinu od početka godine.

Analitičar Capital Economicsa Julian Evans-Pritchard izdvaja pak smanjeni uvoz poluvodiča i industrijskih metala, koji po njemu potvrđuje da "tešku industriju pritišću ekološka ograničenja i posustajanje građevinskih aktivnosti".

Kineski višak u robnoj razmjeni sa svijetom porastao je u rujnu 14,4 posto u odnosu na kolovoz, na 66,76 milijardi dolara.

Višak u robnoj razmjeni sa SAD-om uvećan je 11,4 posto, na 42 milijarde dolara.

Tagovi: kineski izvoz, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
BOŽIĆNICA
Očekivana božićnica prosječno 2.324 kune, 12 posto veća nego lani
ZAGREB - Božićnicu ove godine očekuje 72 posto zaposlenih i to u prosječnom iznosu od 2.324 kuna, nešto više nego prošle godine, pokazuju rezultati istraživanja s internetske tražilice Moj posao, objavljeni u ponedjeljak.
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
PROTIVLJENJE
HUP oštro protiv izmjena Zakona o radu; evo što im sve smeta
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca nije podržala konačni prijedlog izmjena Zakona o radu jer su nakon dvije godine rada unutar radne skupine socijalnih partnera u zadnjoj fazi, tvrde, ubačene neke izmjene o kojima se uopće nije raspravljalo.
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
SPORAZUM
Hrvatska i SAD zaključuju Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja
ZAGREB - Hrvatska i Sjedinjene Američke Države zaključuju dugo pripreman Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Njegovim se potpisivanjem u srijedu zatvara posljednje otvoreno pitanje između dviju saveznica.
Primorac: Novcem od solidarnog poraza pomoći ćemo najugroženijim građanima
OTKRIĆA
Primorac: Novcem od solidarnog poraza pomoći ćemo najugroženijim građanima
ZAGREB - "Rekao bih da je razuman, ali moram priznati da su me ugodno iznenadile izjave pojedinih gospodarstvenika, potencijalnih poreznih obveznika, koji su izrazili razumijevanje za razloge uvođenja dodatnog poreza na dobit."
EU će donijeti svoje državne potpore kao odgovor na američke subvencije
POTPORE
EU će donijeti svoje državne potpore kao odgovor na američke subvencije

BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u nedjelju promjene pravila o državnim potporama kako bi spriječila bijeg investitora u Sjedinjene Države koje svojim proizvođačima u području zelene tranzicije daju izdašne olakšice.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE