GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinesku tvorničku aktivnost usporio rast troškova sirovina

Kinesku tvorničku aktivnost usporio rast troškova sirovina
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2021 / 12:42
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineske tvorničke aktivnosti su nešto usporile u svibnju pod utjecajem najvećeg rasta cijena sirovina u razdoblju duljem od deset godina i najviše pritisnule proizvodnju malih i izvozno orijentiranih tvrtki.

Službeni indeks menadžera nabave u proizvodnji (PMI) oslabio je u svibnju na 51 bod, nasuprot očekivanjima analitičara da će ostati nepromijenjen u odnosu na travanj i iznositi 51,1 bod, pokazali su u ponedjeljak podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku (NBS).

Službeni PMI, koji se uglavnom fokusira na velike i državne tvrtke, već se više od godine dana drži iznad granice od 50 bodova koji razdvaja rast od pada.

Iako se kinesko gospodarstvo u velikoj mjeri oslobodilo utjecaja pandemije covida-19, dužnosnici upozoravaju da temelji oporavka još nisu sigurni u okruženju teškoća poput većih troškova sirovina i pandemijske situacije u inozemstvu.

"Inozemna će potražnja vjerojatno ostati nepromijenjena "zbog gospodarskog oporavka u SAD-u i dijelovima Europe, nasuprot vjerojatnom utjecaju rasta broja oboljelih od covida u najvećem trgovinskom partner Kine ASEAN-u (Zajednici jugoistočnih azijskih zemalja)", navela je u bilješci Iris Pang iz banke ING.

Novi slučajevi covida-19 pojavljuju se u kineskoj provinciji Guangdong gdje je smještena većina tvornica elektronike, a stalni nedostatak čipova-poluvodiča i visoke cijene roba također su među izazovima s kojima se sučeljavaju kineski proizvođači, dodala je Pang.

Podindeks za nove izvozne narudžbe iznosio je 48,3 bodova u svibnju, u odnosu na 50,4 boda u prethodnom mjesecu, naglo kliznuvši u pad.

Podindeks za troškove sirovina u službenom PMI-u iznosio je 72,8 u svibnju, u odnosu na 66,9 u travnju i dosegnuo najvišu razinu od 2010. godine.

Cijene roba poput ugljena, čelika, željezne rude i bakra porasle su u ovoj godini, potaknute oporavkom potražnje nakon zaključavanja i globalnog ublažavanja likvidnosti.

Kineski zakonodavci posljednjih su tjedana u više navrata izražavali zabrinutost zbog rasta cijena roba i pozivali na strože upravljanje opskrbom i potražnjom, ali i na suzbijanje "zlonamjernih špekulacija".

Osim što rastu cijene sirovina, kineske se tvornice bore i s visokim troškovima dostave i aprecijacijom kineske valute. Neke mogu više troškove prenijeti na inozemne kupce, ali neke male tvrtke prestaju primati narudžbe kako bi izbjegle daljnje gubitke.

Podindeks aktivnosti malih tvrtki iznosio je 48,8 bodova u svibnju, u odnosu na 50,8 bodova u travnju.

Tvrtke su nastavile otpuštati radnike bržim tempom, također pokazuju službeni podaci.

U uslužnom se sektoru aktivnost povećava 15. mjesec zaredom, s ubrzanjem u travnju, a indeks PMI-ja za neproduktivne aktivnosti porastao je na 55,2 bodova u odnosu na 54,9 bodova u travnju.

Kina je u prvom tromjesečju bilježila rekordni rast od 18,3 posto, ali analitičari očekuju da će se ubrzavanje ublažiti prema kraju godine.

Kreatori politike obvezali su se poduprijeti male tvrtke koje otvaraju nova radna mjesta i teže su pogođena pandemijom koronavirusa. Središnja banka pokušava ohladiti rast kredita kako bi pomogla u suzbijanju dužničkog rizika, ali oprezno vuče poteze kako s druge strane ne bi naštetila gospodarskom oporavku.

Tagovi: kineska ekonomija, kineska proizvodnja, NR Kina, koronavirus
PROČITAJ I OVO
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina
RAST
Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina
LONDON - Gospodarstvo eurozone poraslo je u srpnju najsnažnije od sredine 2000. godine zahvaljujući ublažavanju koronamjera i oporavku uslužnog sektora, ali poslovni čelnici strahuju od novog vala zaraze, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
Britanska maloprodaja u lipnju poletjela na krilima Europskog nogometnog prvenstva
SKOK
Britanska maloprodaja u lipnju poletjela na krilima Europskog nogometnog prvenstva

LONDON - Britanska maloprodaja u lipnju je neočekivano poletjela na krilima potražnje tijekom Europskog nogometnog prvenstva, piše Bloomberg.

Skače broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji traže državnu pomoć
TRŽIŠTE RADA
Skače broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji traže državnu pomoć
WASHINGTON - Broj nezaposlenih Amerikanaca koji su se prijavili za državne beneficije prošlog je tjedna narastao na dvomjesečni maksimum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE