GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kinu očekuju veliki izazovi na tržištu rada

Kinu očekuju veliki izazovi na tržištu rada
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2020 / 10:22
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Velike kineske kompanije potpuno su se vratile poslu, kao rezultat uspješne borbe protiv koronavirusa, no kinesko gospodarstvo tek će se suočiti s pravim razmjerima štete od pandemije, posebno na tržištu rada, izjavio je u petak dužnosnik kineskog državnog zavoda za statistiku Mao Shenyong.

"Proces obnove aktivnosti kineskih poduzeća je uspješan te su velike tvrtke 100-postotno obnovile rad. Što se tiče malih i srednjih tvrtki, njihova je situacija također bolja nego što se moglo očekivati: tamo taj udio prelazi 80 posto", rekao je Shenyong na konferencije za novinare.

Prema njegovim riječima, u mjeri u kojoj se tvrtke oporavljaju, troškovi logistike u zemlji se smanjuju.

"Međutim, kako situacija na stranim tržištima postaje sve teža, a domaća potrošnja slabi, poduzeća se suočavaju s poteškoćama poput nedovoljne potražnje i smanjenja broja narudžbi," rekao je Shenyong.

Kako je napomenuo, u tako teškoj situaciji kineska vlada prisiljena je poduzeti odgovarajuće korake, na primjer smanjiti poreze i razne državne naknade, te pružiti gospodarstvu dodatnu financijsku potporu i pomoći poduzećima u obnovi proizvodnje.

"Tvrtke moraju riješiti mnoge probleme, tako da ćemo u sljedećoj fazi poduzeti još intenzivnije strateške mjere, koje će također biti više usredotočene", zaključio je Shenyong.

Također je napomenuo da je pandemija dovela do velikih poteškoća na kineskom tržištu rada te da će situacija će biti još složenija u budućnosti.

"U području zapošljavanja i dalje postoje vrlo značajne poteškoće. To se posebno odnosi na nadolazeću fazu, kada će se negativni utjecaj pandemije na gospodarstvo još više povećati", rekao je na Shenyong.

"Prije svega, to je tako zbog smanjenja narudžbi i nedovoljne potražnje. U takvim je uvjetima vrlo je teško riješiti pitanja vezana za zapošljavanje stanovništva", istaknuo je.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prvom tromjesečju ove godine 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je prvi pad drugog po veličini svjetskog gospodarstva od 1992., kada su se počeli pratiti ti podaci, i veći nego što su analitičari očekivali.

Povijesni pad kineskog gospodarstva posljedica je strogih mjera vlasti usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, koji je izbio u Kini krajem prošle godine, zbog čega su uvedene karantene, prekinut promet, zatvorene tvornice i trgovački lanci.

U petak objavljeni podaci kineskog ureda za statistiku pokazuju da je pad gospodarstva veći od procjena analitičara, koji su u prosjeku očekivali pad od 6,5 posto.

Tagovi: kinesko tržište rada, kineska ekonomija, Mao Shenyong
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE