GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko njemačka ekonomija trpi zbog rata u Ukrajini?

Koliko njemačka ekonomija trpi zbog rata u Ukrajini?
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2022 / 09:11
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Važnost Rusije za njemačko gospodarstvo je posljednjih godina znatno smanjena. No ipak ima mnogih poduzeća koja će trpjeti zbog najnovijih sankcija protiv Moskve.

Udio cjelokupnog njemačkog izvoza koji otpada na Rusiju je u 2021. iznosio svega 2,3 posto. Unatoč tomu bi, po mišljenju analitičara, rat u Ukrajini mogao negativno utjecati na cjelokupni njemački gospodarski učinak. Donosimo popis utjecaja ovog rata i sankcija prema Rusiji po pojedinim branšama:

Automobilska industrija

Negativni učinak se neće osjećati isto u svim branšama. Tako je jedna od najvažnijih njemačkih industrijskih grana, automobilska, gotovo pošteđena negativnog učinka ruske invazije na Ukrajinu. Prema podacima Saveza njemačkih proizvođača automobila (VDA) prošle godine je u Rusiju i Ukrajinu izvezeno 39.700 automobila što je svega 1,7 posto izvoza ove industrijske grane. No moglo bi doći do zastoja u nekim pogonima. Recimo u pogonu Volkswagena u Zwickauu je proizvodnja smanjena zbog nestašice kabelskih snopova koji se uvoze iz Ukrajine.

Bankarstvo

Njemačke financijske institucije su već proteklih godina znatno smanjile svoje poslovanje s Rusijom. Deutsche Bank i Commerzbank svoje aktivnosti u Rusiji opisuju kao „skromne". Slično je i s ostalim bankama koje su već nakon 2014. i ruske okupacije Krima i sankcija koje su uslijedile smanjile svoje poslovanje. Trenutno Rusija njemačkim kreditnim institutima, prema podacima Središnje banke Njemačke, duguje oko 6 milijardi eura.

Kemijska i farmaceutska industrija

Ova dva industrijska sektora bi mogla u velikoj mjeri osjetiti najnovije zaoštravanje i to prije svega zbog očekivanog poskupljenja energenata, posebice plina. Ova dva sektora trenutno svoju ogromnu potrošnju energije s 39 posto pokrivaju plinom koji dolazi iz Rusije. Manje problematičan je gubitak vezan uz izvoz u Rusiju i Ukrajinu. Kemijska i farmaceutska industrija je u prošloj godini izvezla u Rusiju robe u vrijednosti od 5,6 milijardi eura što je udio od 2,4 posto u ukupnom izvozu.

Zrakoplovni prijevoz

Zrakoplovni prijevoznici još nisu ni započeli s oporavkom nakon dvije pandemijske godine a pred vratima su novi izazovi. Njemačka Lufthansa je u nedjelju ukinula sve letove preko Rusije i Ukrajine što znači promjenu mnogih ruta prema Dalekom istoku. Troškovi goriva zbog novih ruta su značajno porasli. To bi sa sobom moglo opet donijeti poteškoće u lancima opskrbe. Rusija i Ukrajina kao odredišta ni do sada nisu igrale veću ulogu. Kako javljaju mediji, mađarska kompanija WizzAir je jedina strana kompanija koja nije na vrijeme povukla svoje zrakoplove i posadu iz Ukrajine.

Strojarska industrija

Strojarska industrija, jedna od nositeljica njemačkog rekordnog izvoza, bi zbog novih sankcija i rata u Ukrajini mogla izgubiti dobar dio narudžbi. Rusija je s 5,5 milijardi eura bila deveta po redu zemlja uvoznica njemačkih strojeva. No i dalje je daleko najvažnije tržište Europske unije sa 78,5 milijardi eura.

Turizam

Turistička branša nakon dvije pandemijske godine zadovoljno trlja ruke zbog novih narudžbi. Glavna odredišta poput Španjolske, Turske, Grčke i i Italije su već dobro popunjena. Rusija i Ukrajina za njemački turizam ne igraju neku presudnu ulogu. Događaji u Ukrajini pogađaju samo turističke operatere koji su se specijalizirali za Rusiju i ljetovanja u divljini. Neki od njih su već skinuli aranžmane za Rusiju s ovogodišnje liste odredišta.

Tagovi: njemačka ekonomija, Rusija, WizzAir, sankcije Rusiji, Lufthansa
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE