GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza će Njemačku koštati 250 milijardi eura

Koronakriza će Njemačku koštati 250 milijardi eura
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 10:21
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Ukupan gubitak njemačke države i građana zbog pandemije korone do sada je iznosio oko 250 milijardi eura, izračunao je Institut njemačkoga gospodarstva u Kölnu (IW) točno godinu dana nakon prvog lockdowna koji je počeo 14. ožujka 2020.

Do sada je više od 16.000 tvrtki proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje su bez izgleda za preživljavanje. Osnova za izračunavanje je modeliranje poslovnog razvoja u svijetu bez korone i usporedba sa stvarnim stanjem.

„Korona-kriza je bila i još uvijek je ogroman šok za njemačko gospodarstvo", kaže direktor Instituta Michael Hüther.

„Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vrijeme spriječili su još gore posljedice, ali nisu sve tvrtke mogle svladati ovu tešku fazu. "Nadamo se da će se stopa cijepljenja povećati tako da tvrtke konačno ponovo mogu planirati i s više samopouzdanja gledati u budućnost", rekao je Hüther.

Zatvoreni dućani, poremećeni lanci opskrbe, milijuni ljudi na skraćenom radu: pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja gospodarstva, a posebno su dugotrajni lockdowni imali negativan utjecaj na tvrtke.

U prvom tromjesečju 2020. godine, prema izračunima IW-a, bruto domaći proizvod je relativno blago pao. Zatim je uslijedio šok u drugom kvartalu: prognozirani BDP bez korone u tom razdoblju bio bi oko 850 milijardi eura, a zapravo je bio oko 100 milijardi eura manji. U trećem kvartalu, posebno u ljetnim mjesecima, razlika je ponovo znatno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lockdownom od kraja 2020. godine, su se gubici ponovo povećali. Prema navodima kelnskog instituta, pandemija će vjerojatno koštati više od 50 milijardi eura samo u prvom kvartalu 2021. godine.

Mnoge tvrtke nisu mogle izdržati krizu usprkos odgađanju proglašenja insolventnosti i državnoj pomoći: oko 16.300 poduzeća bankrotiralo je 2020. godine. A tom broju treba dodati još oko 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje, usprkos pomoći, jedva da imaju izgleda za preživljavanje.

Sve su glasniji zahtjevi za pomoć gospodarstvu u korona-krizi. Zbog toga je resorni ministar Peter Altmaier sazvao virtualni summit. No, gospodarstvu je potrebno puno više od lijepih riječi, smatra Henrik Böhme.

Znalo se da će redovito jesensko izvješće njemačkih vodećih ekonomskih instituta zbog korone ispasti loše, ali ne toliko loše. Ipak: ide na bolje. A ako ne bude novih nedaća, koncem 2021. će se vratiti na staro.

Njemačko gospodarstvo se trenutno dobro nosi s korona-krizom. U vrijeme pandemije država je pomogla gospodarstvu milijardama eura. I to je bilo uspješno. Ali sad se vraćaju stari sukobi, a broj infekcija raste.

Tagovi: njemačka ekonomija, koronakriza, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE