GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koronakriza će Njemačku koštati 250 milijardi eura

Koronakriza će Njemačku koštati 250 milijardi eura
TROŠKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2021 / 10:21
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Ukupan gubitak njemačke države i građana zbog pandemije korone do sada je iznosio oko 250 milijardi eura, izračunao je Institut njemačkoga gospodarstva u Kölnu (IW) točno godinu dana nakon prvog lockdowna koji je počeo 14. ožujka 2020.

Do sada je više od 16.000 tvrtki proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje su bez izgleda za preživljavanje. Osnova za izračunavanje je modeliranje poslovnog razvoja u svijetu bez korone i usporedba sa stvarnim stanjem.

„Korona-kriza je bila i još uvijek je ogroman šok za njemačko gospodarstvo", kaže direktor Instituta Michael Hüther.

„Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vrijeme spriječili su još gore posljedice, ali nisu sve tvrtke mogle svladati ovu tešku fazu. "Nadamo se da će se stopa cijepljenja povećati tako da tvrtke konačno ponovo mogu planirati i s više samopouzdanja gledati u budućnost", rekao je Hüther.

Zatvoreni dućani, poremećeni lanci opskrbe, milijuni ljudi na skraćenom radu: pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja gospodarstva, a posebno su dugotrajni lockdowni imali negativan utjecaj na tvrtke.

U prvom tromjesečju 2020. godine, prema izračunima IW-a, bruto domaći proizvod je relativno blago pao. Zatim je uslijedio šok u drugom kvartalu: prognozirani BDP bez korone u tom razdoblju bio bi oko 850 milijardi eura, a zapravo je bio oko 100 milijardi eura manji. U trećem kvartalu, posebno u ljetnim mjesecima, razlika je ponovo znatno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lockdownom od kraja 2020. godine, su se gubici ponovo povećali. Prema navodima kelnskog instituta, pandemija će vjerojatno koštati više od 50 milijardi eura samo u prvom kvartalu 2021. godine.

Mnoge tvrtke nisu mogle izdržati krizu usprkos odgađanju proglašenja insolventnosti i državnoj pomoći: oko 16.300 poduzeća bankrotiralo je 2020. godine. A tom broju treba dodati još oko 5.000 takozvanih zombi-kompanija koje, usprkos pomoći, jedva da imaju izgleda za preživljavanje.

Sve su glasniji zahtjevi za pomoć gospodarstvu u korona-krizi. Zbog toga je resorni ministar Peter Altmaier sazvao virtualni summit. No, gospodarstvu je potrebno puno više od lijepih riječi, smatra Henrik Böhme.

Znalo se da će redovito jesensko izvješće njemačkih vodećih ekonomskih instituta zbog korone ispasti loše, ali ne toliko loše. Ipak: ide na bolje. A ako ne bude novih nedaća, koncem 2021. će se vratiti na staro.

Njemačko gospodarstvo se trenutno dobro nosi s korona-krizom. U vrijeme pandemije država je pomogla gospodarstvu milijardama eura. I to je bilo uspješno. Ali sad se vraćaju stari sukobi, a broj infekcija raste.

Tagovi: njemačka ekonomija, koronakriza, Njemačka, Destatis
PROČITAJ I OVO
Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
MLITAVO
Skroman rast europske ekonomije u drugom kvartalu
LUXEMBOURG - Europsko gospodarstvo skromno je poraslo i u drugom tromjesečju, izvijestio je u srijedu europski statistički ured, blago snizivši procjene rasta u eurozoni.
Srbija: Inflaciju od 12,8 posto potaknule cijene hrane i energenata
POSLJEDICE
Srbija: Inflaciju od 12,8 posto potaknule cijene hrane i energenata
BEOGRAD - Inflacija u Srbiji u srpnju je bila na razini od 12,8 posto, od čega je više od dvije trećine rasta posljedica utjecaja cijena hrane i energenata, priopćila je u srijedu Narodna banka Srbije (NBS).
Inflacija u Britaniji premašila 10 posto
RAST
Inflacija u Britaniji premašila 10 posto
LONDON - Rast potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji snažno je ubrzao u srpnju, dosegnuvši najvišu razinu od veljače 1982. godine i dodatno pojačavši pritisak na kućanstva, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.
Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto
CIJENE
Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto
ZAGREB – Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.
Snažno porastao hrvatski deficit u robnoj razmjeni EU
MANJAK
Snažno porastao hrvatski deficit u robnoj razmjeni EU
ANALIZA - Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, dinamika robne razmjene Hrvatske s inozemstvom nastavljena je tijekom svibnja i lipnja dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta izvoza i uvoza roba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE