GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura

Krajem lipnja bruto međunarodne pričuve 17,3 mlrd. eura
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.08.2020 / 09:50
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke krajem lipnja iznosila je 152,9 mlrd. kuna čime je na mjesečnoj razini porasla za više od 10 mlrd. kuna (7,3%) dok je u odnosu na kraj 2019. bila viša za 8,4 mlrd. kuna (5,8%).

Promotrimo li promjenu u odnosu na isti mjesec prošle godine, ukupna aktiva bila je viša za 2,4 mlrd. kuna odnosno 1,6%. Promjene u aktivi HNB-a prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive čiji se udio u ukupnoj aktivi krajem lipnja popeo na 86,9% (85,8% u svibnju).

Inozemna aktiva HNB-a na kraju lipnja iznosila je 132,8 mlrd. kuna te je u odnosu na svibanj bila viša za 10,6 mlrd. kuna (8,6%) dok je u odnosu na kraj 2019. bila niža za 9,8 mlrd. kuna (-6,9%). S obzirom da inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (kuna je u odnosu na euro tijekom lipnja ojačala za 0,3% u odnosu na svibanj dok je u odnosu na kraj 2019. oslabila za 1,6%).

U strukturi inozemne aktive najveći udio odnosi se na plasmane u vrijednosne papire (66,3%) koji su krajem lipnja u odnosu na kraj 2019. bili niži za 11,8%. Od ostalih komponenti inozemne aktive pad zabilježen je kod oročenih depozita u stranim bankama (-34,9% ytd) koji u strukturi sudjeluju s 13,8% dok je kod efektive i depozita po viđenju u stranim bankama u odnosu na kraj 2019. zabilježen snažan rast od 194,6% sa udjelom od 16,3%.

S obzirom na rast bruto međunarodnih pričuva koji je evidentan od drugog tjedna lipnja, kraj mjeseca zabilježio je iznos od 17,311 mlrd. eura (porast od 10,0% u odnosu na svibanj te -6,7% u odnosu na kraj 2019.) čime je nakon četiri mjeseca pada u lipnju zabilježena pozitivna stopa kretanja međunarodnih pričuva RH. Pad pričuva tijekom ožujka, travnja i svibnja izravna je posljedica pandemije COVID-19 i popratnog gotovo potpunog zatvaranja ekonomske aktivnosti i deprecijacije domaće valute na što je HNB odgovorila intervencijama na deviznom tržištu radi očuvanja stabilnosti tečaja kune prema euru.

Prema navodima HNB-a smanjenje pričuva tijekom svibnja bilo je rezultat prodaja deviza bankama izvan aukcije i manje razine ugovorenih repo poslova. Posljednji podaci središnje banke za 31. srpanj ukazuju na rast međunarodnih pričuva na 18,108 mlrd. eura.

Nedavni ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II zasigurno će dodatno, pozitivno utjecati na stabilnost tečaja EUR/HRK. Pri tome dosljednost središnje banke u politici zadržavanja stabilnog tečaja ostaje neupitna. Stoga u slučaju pritisaka na slabljenje domaće valute možemo očekivati daljnje aktivnosti na deviznom tržištu kroz prodaju deviza.

S obzirom da se pričuve promatraju u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga, iste će biti dostatne za uspješno provođenje financiranja eventualnih neravnoteža u bilanci plaćanja te provođenje stabilne monetarne politike (održavanje stabilnosti tečaja). Također, prema HNB-ovim projekcijama otplate bruto inozemnog duga u potpunosti pokrivaju trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja ove godine.

Tagovi: međunarodne pričuve, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
OŠTAR PAD
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
ZAGREB - Potražnja za radnicima prošle je godina pala za četvrtinu u odnosu na 2019., a veliki porast se ne očekuje ni u ovoj godini jer će se reaktivirati radna snaga koja je ostala zaposlena zahvaljujući vladinim mjerama pomoći gospodarstvu.
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA
Investicijski sporazum EU-Kina: Što kažu brojke?
ANALIZA - Kumulativna izravna strana ulaganja (FDI) iz EU-a u Kinu tijekom proteklih dvadeset godina dosegla su više od 140 milijardi eura, dok je istodobno razina kineskih FDI u Europskoj uniji iznosila 120 milijardi eura
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE