GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem prvog tromjesečja bruto inozemni dug 74,7% BDP-a

Krajem prvog tromjesečja bruto inozemni dug 74,7% BDP-a
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 07:50
Autor: RBA analize

ANALIZA - Krajem ovogodišnjeg prvog tromjesečja, prema posljednjim podacima HNB-a, bruto inozemni dug iznosio je 40,5 mlrd. eura što je za 0,4 mlrd. eura (-1%) manje u odnosu na kraj prethodne godine.

Razdoblje kontinuiranog smanjenja bruto inozemnog duga podržanog povoljnim gospodarskim kretanjima, razduživanjem u svim ključnim sektorima ili zamjenom inozemnog zaduživanjem onim na domaćem tržištu uslijed poboljšanih lokalnih uvjeta financiranja trajalo je kontinuirano od 2014. do 2019. godine.

Krajem ovogodišnjeg prvog tromjesečja, prema posljednjim podacima HNB-a, bruto inozemni dug iznosio je 40,5 mlrd. eura što je za 0,4 mlrd. eura (-1%) manje u odnosu na kraj prethodne godine. U relativnom izrazu, bruto inozemni dug spustio se na kraju ožujka na 74,7% BDP-a (-1pb u odnosu na kraj 2019.). Prema navodima iz središnje banke smanjenje duga gotovo je isključivo rezultat povoljnih tečajnih i ostalih prilagodbi.
Promatrajući prema komponentama, krajem ožujka bruto inozemni dug sektora opće države s udjelom od 15,4% u ukupnom ino dugu iznosio 13,2 mlrd. eura (-334 mil. eura u odnosu na kraj 2019.).

S podacima za ožujak potvrđen je prestanak razduživanja ostalih domaćih sektora, koji prikazuju dugove svih financijskih institucija osim monetarnih financijskih institucija, privatnih i javnih nefinancijskih društava, neprofitnih institucija koje služe kućanstvima te kućanstava, uključujući poslodavce i samozaposlene, a čiji je bruto inozemni bio na razini od 16,4 mlrd. eura ( -287 mil. eura u odnosu na kraj 2019.). Pri tome je udio bruto inozemnog duga ostalih domaćih sektora u ukupnom bruto inozemnom dugu blago porastao na 40,5%.

Bruto inozemni dug financijskog sektora tj. domaćih banaka koji je krajem prvog tromjesečja iznosio gotovo 4 mlrd. eura spustio se u odnosu na kraj 2019. za 45 mil. eura. Pri tome je udio bruto inozemnog duga financijskog sektora u ukupnom bruto inozemnom dugu tek blago porastao na 9,8%.

U ovoj godini uz negativan saldo na tekućem računu bilance plaćanja očekujemo i porast bruto inozemnog duga u nominalnom i relativnom izrazu. Oporavak i ponovno pokretanje gospodarske aktivnosti uz visoke potrebe za financiranjem dovest će do rasta inozemne zaduženosti svih ključnih sektora. Uz to, snažan pad gospodarske aktivnosti utjecat će na porast udjela bruto inozemnog duga u bruto domaćem proizvodu koji bi mogao biti na razini blago i iznad 90%. S druge strane, nastavak ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka kroz niske će kamatne stope djelomično ublažiti rast troškova inozemnog zaduživanja i tako djelovati u pozitivnom smjeru.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
EK: Hrvatskoj zamjerke zbog korupcije, pohvala za brži rad sudova
IZVJEŠĆE
EK: Hrvatskoj zamjerke zbog korupcije, pohvala za brži rad sudova
BRUXELLES - Borba protiv korupcije u Hrvatskoj nedostatna je i u zakonima i u praksi, posebno na lokalnoj razini, proizlazi iz izvješća Europska komisije o vladavini prava u EU, ali se hrvatskom pravosudnom sustavu priznaje napredak u smanjenju broja zaostalih predmeta.
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
OŠTAR PAD
Promet industrije u Hrvatskoj na godišnjoj razini potonuo 10,9 posto
ZAGREB - Promet u industriji u srpnju je na mjesečnoj razini porastao za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, nakon izrazitog pada u travnju i svibnju i nešto blažeg u lipnju, u srpnju ponovo snažnije pao, za 10,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE