GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem rujna bruto međunarodne pričuve 20,4 mlrd. eura

Krajem rujna bruto međunarodne pričuve 20,4 mlrd. eura
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2019 / 12:17
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prema podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke na kraju rujna iznosila je 155,4 mlrd. kuna te je uz smanjenje na mjesečnoj razini za gotovo 4 mlrd. kuna (-2,5%) na godišnjoj razini bila viša za 28 mlrd. kuna (22%). U odnosu na kraj 2018. ukupna aktiva središnje banke viša je za 21,9 mlrd. kuna (16,4%). 

Promjene na mjesečnoj i na godišnjoj razini prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive s obzirom da njen udio u ukupnoj aktivi čini gotovo 99 posto. Inozemna aktiva HNB-a na kraju rujna iznosila je 153,4 mlrd. kuna što predstavlja pad na mjesečnoj te rast na godišnjoj razini (-2,5% odnosno 21,5%).

U strukturi inozemne aktive najveći udio odnosi se na plasmane u vrijednosne papire (61,9%) koji su krajem rujna uz rast za 3,7% na mjesečnoj razini na godišnjoj bili viši za 15,3%. Nadalje, od ostalih komponenti inozemne aktive snažan godišnji rast zabilježen je kod oročenih depozita u stranim bankama (43,7%) koji u strukturi sudjeluju sa oko 32%. Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama spustila se na 3,8 mlrd. kuna (-2,8% godišnje).

Bruto međunarodne pričuve izražene u eurima uz smanjenje na mjesečnoj razini (za 2,9%) na godišnjoj razini nastavile su s rastom (22,8%) te su na kraju rujna iznosile 20,4 mlrd. eura. Prema navodima središnje banke bruto međunarodne pričuve smanjile su se tijekom rujna za 0,6 mlrd eura uglavnom kao rezultat niže razine ugovorenih repo poslova. Prema posljednjim podacima središnje banke za 24. listopad bruto međunarodne pričuve blago su porasle na 20,7 mlrd. eura.

U pasivi bilance HNB-a primarni novac s udjelom od gotovo 67,4% niži je za 1,5% u odnosu na kolovoz dok je na godišnjoj razini stopa rasta iznosila 18,2% dosegnuvši tako 104,7 mlrd. kuna. Pri tome je doprinos rastu na godišnjoj razini došao od povećanja gotovog novca izvan kreditnih institucija te depozita kreditnih institucija koji zajedno čine udio veći od 62%, a zabilježili su godišnje stope rasta od 8,4% odnosno 24,5%.

Tagovi: međunarodne pričuve
PROČITAJ I OVO
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
G20 neodređeno o rješavanju pitanja duga
ZADUŽENOST
G20 neodređeno o rješavanju pitanja duga
RIJAD - G20 je u nedjelju obećao riješiti osjetljivo pitanje duga siromašnih zemalja, ali bez spektakularnih najava, na nezadovoljstvo nevladinih organizacija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE