GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem siječnja bruto međunarodne pričuve 19,7 milijardi eura

Krajem siječnja bruto međunarodne pričuve 19,7 milijardi eura
PRIČUVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 09:14
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupna aktiva središnje banke na kraju prvog mjeseca ove godine iznosila je 177,1 mlrd. kuna. Uz mjesečni rast od 4,1 mlrd. kuna ili 2,4% u odnosu na prosinac, ukupna aktiva središnje banke na godišnjoj je razini bila viša za 31,3 mlrd. kuna, čime je zabilježila ubrzanje godišnje stope rasta s prosinačkih 19,7% na siječanjskih 21,4%.

Istovremeno, inozemna aktiva središnje banke, koja ustvari predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva, a u ukupnoj aktivi krajem siječnja činila je udio od 86,2%, također je zabilježila rast, popevši se na 152,7 mlrd. kuna. Uz porast na mjesečnoj razini od 4,2 mlrd. kuna ili 2,8%, godišnja promjena zabilježila je rast od 8,7 mlrd. kuna odnosno 6,1%. Bruto međunarodne pričuve izražene u eurima krajem siječnja iznosile su 19,7 mlrd. eura, što predstavlja rast od 796 mil. eura odnosno 4,2% u odnosu na mjesec ranije, dok u odnosu na siječanj prošle godine predstavlja rast od 666 mil. eura ili 3,5%.

Smirivanjem situacije i vraćanjem stabilnosti na deviznom tržištu od lipnja 2020. bruto međunarodne pričuve ponovo bilježe pozitivne godišnje stope rasta te su je krajem 2020. premašile razinu s kraja 2019. Pri tome je rast bruto međunarodnih pričuva tijekom posljednja dva mjeseca 2020., prema navodima iz središnje banke, rezultat priljeva sredstava iz fondova EU-a ali i devizne intervencije središnje banke tijekom prosinca na kojoj je Hrvatska narodna banka u cilju očuvanja stabilnosti tečaja na tržištu otkupila 130 milijuna eura.

Kako inozemna aktiva predstavlja kunsku protuvrijednost međunarodnih pričuva, promjenama su pridonijela i tečajna kretanja (kuna je u odnosu na euro na kraju siječnja oslabila 0,3% u odnosu na prosinac dok je u odnosu na siječanj 2020. oslabila 1,7%).

Bruto međunarodne pričuve tijekom veljače zabilježile su smanjenje od 0,2 mlrd. eura ili 1,2%, čime su krajem veljače spustile na 19,5 mlrd. eura. Blago smanjenje pričuva uglavnom je bilo rezultat smanjenja deviznih depozita države te niže razine ugovorenih repo poslova. Međutim, posljednji tjedni podaci središnje banke za 12. ožujak ukazuju na rast međunarodnih pričuva koje su se popele na razinu od 21,427 mlrd. eura, čime su dosegnute razine posljednji puta zabilježene u listopadu 2019. godine.

I u godini pred nama dosljednost središnje banke u politici zadržavanja stabilnog tečaja ostat će neupitna te u slučaju pritisaka na kunu u bilo kojem smjeru možemo očekivati nove aktivnosti HNB-a na deviznom tržištu kroz prodaju/kupnju deviza što bi posljedično utjecalo i na kretanje međunarodnih pričuva.

Tagovi: Bruto međunarodne pričuve, Hrvatska narodna banka, devizne rezerve
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE