GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krajem srpnja međunarodne pričuve 15 milijardi eura

Krajem srpnja međunarodne pričuve 15 milijardi eura
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2017 / 10:37
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke na kraju srpnja iznosila je 112,1 mlrd. kuna.

Uz mjesečni rast od 5,6 mlrd. kuna (5,3%), u odnosu na srpanj 2016. ukupna aktiva središnje banke viša je za 4,8 mlrd. kuna (%2B6,4%). Promjene ukupne aktive središnje banke u cijelosti možemo pripisati stavci inozemne aktive odnosno međunarodnih pričuva (oročeni depoziti u stranim bankama, plasmani u vrijednosne papire, posebna prava vučenja, efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama, pričuvna pozicija kod MMF-a te ostala potraživanja koji su u bilanci iskazani u kunama), a koja čini 99% aktive HNB-a (111 mlrd. kuna ili 15 mlrd. eura).

Bruto međunarodne pričuve HNB-a na kraju srpnja iznosile su 14,7 mlrd. eura što je povećanje za 1,2 mlrd. eura u odnosu na kraj 2017. godine. Prema navodima HNB-a povećanju bruto pričuva pridonio je neto otkup deviza (podržan deviznim intervencijama središnje banke kojima su ublaženi aprecijacijski pritisci na domaću valutu te povećane bruto međunarodne pričuve), ali i viša razina ugovorenih repo poslova u odnosu na kraj prethodne godine. Nadalje, budući da su oko tri četvrtine međunarodnih pričuva denominirane u eurima, jačanje kune u odnosu na euro od 0,9% godišnje, pridonijelo je godišnjem padu inozemne aktive. U odnosu na lipanj, bruto međunarodne pričuve više su za 640 mil. eura (4,6%) dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 760 mil. eura ( 5,5%). U pasivi bilance HNB-a primarni novac čini najveći udio (66,8%) koji je krajem lipnja iznosio 74,9 mlrd. kuna. Na mjesečnoj razini zabilježen je pad od 1,4 mlrd. kuna (1,8%) kao posljedica pada depozita kreditnih institucija na računima za namiru.

Iznos međunarodnih pričuva najčešće se promatra u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga. Prema našim procjenama međunarodne pričuve će i u ovoj godini nastaviti odgovarati vrijednosti uvoza robe i usluga za razdoblje od 7 mjeseci (minimalno optimalna razina je tri). S druge strane, prema HNB-ovim projekcijama otplate inozemnog duga one u potpunosti pokrivaju trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja 2017. godine (11,3 mlrd. eura glavnice i kamata do kraja 2017.). Dakle, trenutni iznos međunarodnih pričuva dostatan je za uspješno provođenje stabilne monetarne politike odnosno održavanje stabilnog tečaja.

Tagovi: međunarodne pričuve, devizne rezerve, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE