GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: ECB ne bi trebao reagirati na ubrzani rast cijena

Lagarde: ECB ne bi trebao reagirati na ubrzani rast cijena
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 13:49
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Inflacija u eurozoni oslabit će i Europska središnja banka ne bi je trebala kočiti strožom monetarnom politikom jer će naštetiti oporavku gospodarstva od koronakrize, izjavila je u petak šefica ECB-a Christine Lagarde.

Inflacija u zoni primjene zajedničke europske valute dosegnula je u listopadu 4,1 posto, najvišu razinu u nešto više od 13 godina, potaknuta poskupljenjem energije i vraćanjem stope PDV-a u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, na pretpandemijsku razinu.

U ECB-u procjenjuju da će rast cijena usporiti u idućoj godini, na 2,2 posto, što bi značilo da će se zadržati iznad ciljanih dva posto.

ECB unatoč tome ne bi trebao smanjiti monetarnu potporu gospodarstvu, izjavila je Lagarde u govoru na europskom bankovnom kongresu u Frankfurtu.

"Kada očekujete da će inflatorni pritisak oslabiti - a u ovom trenutku to se očekuje - ne bi bilo logično da reagirate zaoštravanjem (monetarne) politike", izjavila je šefica ECB-a.

"Zaoštravanje bi utjecalo na gospodarstvo nakon što (cjenovni) šok oslabi", dodala je.

Promjena smjera monetarne politike pritisnula bi primanja kućanstava, već pogođena šokom naglog rasta troškova energije koji će vjerojatno prigušiti gospodarski rast, objašnjava šefica ECB-a.

"U takvoj situaciji stroža monetarna politika samo bi pojačala efekt kočnice gospodarstvu", naglašava Lagarde.

Priznala je da su prognoze za inflaciju poboljšane, nakon deset godina slabašnog rasta cijena, ali je naglasila da bi ECB trebao podržavati potrošnju.

"Pozitivne sile potražnje u gospodarstvu sve su jače pa su izgledi za inflaciju na srednji rok bolji no što su bili prije pandemije", istaknula je.

"Zato bismo trebali i dalje podržavati te sile tako što nećemo prerano ukidati potporu", drži Lagarde.

Ponovila je i da uvjeti za podizanje ključnih kamatnih stopa "vrlo vjerojatno" neće biti ispunjeni iduće godine.

"Štoviše, i nakon očekivanog završetka pandemijske krize bit će važno da monetarna politika - uključujući primjereno podešavanje kupnje imovine - podupire oporavak i održivi povratak inflacije na našu ciljanu razinu od dva posto", zaključila je Lagarde.

Moramo biti strpljivi i uporno, poručila je, dodavši da će ECB naznačiti okvir postpandemijske politike u prosincu.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, inflacija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE