GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Ekonomija eurozone potonut će između 8 i 12 posto

Lagarde: Ekonomija eurozone potonut će između 8 i 12 posto
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 18:15
Autor: SEEbiz / H

FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone vjerojatno će se ove godine smanjiti između osam i 12 posto jer zemlje-članice čeka težak oporavak od pandemije koronavirusa, izjavila je u srijedu predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.

Stvarna konačna brojka bit će unutar raspona onih predviđenih "umjerenim" i "nepovoljnim" scenarijem, poručila je Lagarde u izravnom video prijenosu webinara.

"Povoljan" scenarij je zastario, istaknula je.

Gospodarstvo eurozone smanjilo se 3,8 posto u prvom kvartalu, najsnažnije od 1995. godine kada su se počeli prikupljati podaci, podsjeća Dpa.

Sjednica Upravnog vijeća ECB-a održat će se 4. lipnja, kada će uz odluke o monetarnoj politici ECB objaviti i ažurirane prognoze rasta i inflacije u eurozoni.

U ožujku je ECB objavio novi pandemijski program kupnji imovine vrijedan 750 milijardi eura sa ciljem lakšeg prevladavanja rizika povezanih s pandemijom koronavirusa, podsjeća Dpa.

Članica upravnog vijeća ECB-a Isabel Schnabel nedavno je u razgovoru za Financial Times (FT) poručila da je ECB spreman pojačati instrumente monetarne politike budu li to tražile ažurirane procjene gospodarskog rasta i inflacije, koje će objaviti idućeg tjedna.

„Vidimo li da se situacija pogoršava i procijenimo li da su potrebni dodatni poticaji, ECB će biti spreman pojačati sve raspoložive alate kako bi postigao zadani cilj stabilnosti cijena”, izjavila je Schnabel u razgovoru za FT, objavljenom na mrežnim stranicama ECB-a.

Kada je u pitanju Program kupnje imovine u pandemijskoj krizi, to znači da smo spremni prilagoditi njegovu vrijednost ali i strukturu i trajanje, kazala je Schnabel, referirajući se na 750 milijardi eura vrijedan program sanacije posljedica pandemije.

'Spremni smo reagirati na nove podatke koji će stizati”, poručila je dužnosnica ECB-a.

Tagovi: Christine Lagarde, ekonomija eurozone, eurozona, Europska središnja banka, Njemačka, Bundesbank, Nizozemska
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE