GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: EU mora riješiti zastoj, novi val zaraze teško pogađa ekonomiju

Lagarde: EU mora riješiti zastoj, novi val zaraze teško pogađa ekonomiju
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 17:16
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Čelnici Europske unije moraju pronaći izlaz iz potencijalno štetnog zastoja pregovora o proračunu i utrti put programu oporavka jer je gospodarstvo teško pogođeno novim valom pandemije koronavirusa, upozorila je Christine Lagarde.

Mađarska i Poljska blokirale su ovaj tjedan europski program oporavka, vrijedan 750 milijardi eura, i prijeti opasnost da će novac koji zemlje članice trebaju dobiti kasniti čak i ako kompromis u konačnici bude postignut, objašnjava Reuters.

"Paket EU-a 'Next generation' mora krenuti bez dana kašnjenja", rekla je predsjednica Europske središnje banke (ECB) članovima odbora Europskog parlamenta (EP) za ekonomsku i monetarnu politiku.

"Očekuje se da će gospodarstvo eurozone teško pogoditi posljedice naglog rasta broja zaraženih i opetovanog uvođenja mjera obuzdavanja pandemije, što predstavlja jasan rizik za kratkoročne gospodarske izglede", istaknula je Lagarde.

Eurozona će u ovom tromjesečju ponovo pasti u recesiju i šefica ECB-a ponovo je obećala da će na središnja banka eurozone na sjednici 10. prosinca ublažiti monetarnu politiku, s fokusom na prošireni program kupnje državnih obveznica i na jeftine kredite za komercijalne banke.

"Ključni će izazov za dužnosnike biti premošćivanje razdoblja do procjepljivanja većeg broja građana i samostalnog oporavka (gospodarstva)", upozorila je.

Zadaća ECB-a bit će po njezinim riječima "očuvanje" niskih troškova financiranja, što su ekonomisti protumačili kao signal da banka neće nužno dodatno sniziti ionako rekordno niske kamatne stope već će stvoriti okvir za njihovo protezanje na dulje vremensko razdoblje.

"Kada su u pitanju povoljni uvjeti financiranja, važna je ne samo njihova razina već i trajanje mjera potpore", izjavila je Lagarde u govoru pred članovima odbora Europskog parlamenta.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska unija, ekonomija EU, ekonomija eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE