GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Inflacija će oslabiti, ali treba vremena

Lagarde: Inflacija će oslabiti, ali treba vremena
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 15:19
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Zastoji u opsrkbi i rast troškova energije trebali bi popustiti u idućoj godini, što bi značilo i znatno slabiju inflaciju, ali razdoblje normalizacije cijena trajat će dulje no što se očekivalo, izjavila je čelnica Europske središnje banke (ECB).

ECB očekuje nagli pad inflacije u idućoj godini, nakon što su u listopadu potrošačke cijene prema procjenama europskog statističkog ureda porasle 4,1 posto, najsnažnije u 13 godina.

Lagarde pak uporno otklanja sugestije da se monetarna politika u eurozoni postroži, ponavljajući poruku ECB-a da uvjeti za podizanje kamatnih stopa vjerojatno neće biti ispunjeni u 2022. jer se očekuje da će inflacija nakon toga ponovo pasti ispod ciljanih dva posto.

ECB je u rujnu prognozirao da će inflacija u eurozoni u prosjeku iduće godine kliznuti na 1,7 posto, te na 1,5 posto u 2023. Europska komisija procijenila je pak u jesenjim prognozama, objavljenim prošlog tjedna, da će u 2022. iznositi 2,2 posto, te kliznuti na 1,4 posto u 2023.

“I dalje očekujemo slabljenje inflacije u idućoj godini, ali za to će (ipak) trebati više vremena no što se prvobitno očekivalo", izjavila je Lagarde u ponedjeljak u govoru pred odborom Europskog parlamenta za ekonomsku politiku.

Zastoji u opskrbnim lancima vjerojatno će biti nešto blaži u 2022., a i terminski ugovori za energente pokazuju zamjetan pad cijena u idućoj godini, što upućuje na zaključak da će inflacija oslabiti, čak i ako proces normalizacije cijena potraje, dodala je šefica ECB-a.

Napomenula je da bi i plaće mogle reagirati na inflaciju, ponovivši ipak da u ECB-u i dalje drže da cijene neće rasti kroz dulje vrijeme posredstvom sekundarnih efekata.

“Procjenjujemo da bi plaće iduće godine mogle porasti možda i nešto snažnije nego ove godine, ali rizik sekundarnih efekata ostaje ograničen”, rekla je.

Naglasila je i da je industrija pod pritiskom, što bi moglo rezultirati slabijim gospodarskim rastom.

"Industrijsku proizvodnju pritišću nestašica materijala, opreme i radne snage, oslabljujući kratkoročne prognoze", objasnila je Lagarde.

Tagovi: Christine Lagarde, inflacija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
RAST
Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta iznad 5 posto
PEKING - Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
DOGOVOR
Vijeće EU-a dogovorilo stav o minimalnim plaćama
BRUXELLES - Ministri rada i socijalnih pitanja država članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu zajedničko stajalište o minimalnim plaćama EU-a, na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
PAD
Potražnja za njemačkom robom naglo pala u listopadu
BERLIN - Potražnja za njemačkom robom naglo je pala u listopadu, pritisnuta dvoznamenkastim padom narudžbi iz inozemstva u uvjetima problema u nabavnim lancima i nestašice sirovina i poluproizvoda, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda.
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
DUG
Krajem kolovoza bruto inozemni dug 45,3 milijarde eura
ZAGREB - Bruto inozemni dug na kraju kolovoza iznosio je 45,3 milijarde eura, što je za 1,3 milijarde eura ili 2,8 posto više u odnosu na srpanj, a za 4,5 milijardi eura ili 11,1 posto više u odnosu na isti mjesec lani, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE