GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Inflacija će oslabiti, ali treba vremena

Lagarde: Inflacija će oslabiti, ali treba vremena
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 15:19
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Zastoji u opsrkbi i rast troškova energije trebali bi popustiti u idućoj godini, što bi značilo i znatno slabiju inflaciju, ali razdoblje normalizacije cijena trajat će dulje no što se očekivalo, izjavila je čelnica Europske središnje banke (ECB).

ECB očekuje nagli pad inflacije u idućoj godini, nakon što su u listopadu potrošačke cijene prema procjenama europskog statističkog ureda porasle 4,1 posto, najsnažnije u 13 godina.

Lagarde pak uporno otklanja sugestije da se monetarna politika u eurozoni postroži, ponavljajući poruku ECB-a da uvjeti za podizanje kamatnih stopa vjerojatno neće biti ispunjeni u 2022. jer se očekuje da će inflacija nakon toga ponovo pasti ispod ciljanih dva posto.

ECB je u rujnu prognozirao da će inflacija u eurozoni u prosjeku iduće godine kliznuti na 1,7 posto, te na 1,5 posto u 2023. Europska komisija procijenila je pak u jesenjim prognozama, objavljenim prošlog tjedna, da će u 2022. iznositi 2,2 posto, te kliznuti na 1,4 posto u 2023.

“I dalje očekujemo slabljenje inflacije u idućoj godini, ali za to će (ipak) trebati više vremena no što se prvobitno očekivalo", izjavila je Lagarde u ponedjeljak u govoru pred odborom Europskog parlamenta za ekonomsku politiku.

Zastoji u opskrbnim lancima vjerojatno će biti nešto blaži u 2022., a i terminski ugovori za energente pokazuju zamjetan pad cijena u idućoj godini, što upućuje na zaključak da će inflacija oslabiti, čak i ako proces normalizacije cijena potraje, dodala je šefica ECB-a.

Napomenula je da bi i plaće mogle reagirati na inflaciju, ponovivši ipak da u ECB-u i dalje drže da cijene neće rasti kroz dulje vrijeme posredstvom sekundarnih efekata.

“Procjenjujemo da bi plaće iduće godine mogle porasti možda i nešto snažnije nego ove godine, ali rizik sekundarnih efekata ostaje ograničen”, rekla je.

Naglasila je i da je industrija pod pritiskom, što bi moglo rezultirati slabijim gospodarskim rastom.

"Industrijsku proizvodnju pritišću nestašica materijala, opreme i radne snage, oslabljujući kratkoročne prognoze", objasnila je Lagarde.

Tagovi: Christine Lagarde, inflacija, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE