GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Kamatama ćemo se baviti kad za to dođe vrijeme

Lagarde: Kamatama ćemo se baviti kad za to dođe vrijeme
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2022 / 21:11
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT – Europska centralna banka (ECB) ostala je danas pri planu da kupovine obveznica definitivno okonča u trećem kvartalu, ali nije nagovijestila kada bi mogla krenuti s povećanjem kamata, naglašavajući neizvjesnosti povezane s ratom u Ukrajini.

Neobavezujući ton iz priopćenja ECB-a gurnuo je naniže prinose na obveznice eurozone i vrijednost jedinstvene valute, pošto su tržišni akteri smanjili očekivanja vezana za postepeno povećanje kamata tokom ove godine.

„Zadržat ćemo postepenost i fleksibilnost u vođenju naše monetarne politike“, rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde na online konferenciji za novinare, obraćajući se iz svog doma gdje se oporavlja od infekcije koronavirusom, izveštava Reuters.

Lagarde je navela da bi prestanak kupovina imovine mogao da se dogodi u bilo kojem trenutku u trećem kvartalu, podvukavši da ne postoji precizan vremenski okvir kada će nakon toga početi da podiže kamatne stope, dodajući da bi to toga moglo doći za nekoliko tjedana ili čak nekoliko mjeseci nakon okončanja programa poticaja.

„Kamatnim stopama ćemo se baviti kada do toga stignemo“, rekla je ona.

Šefica ECB-a je ukazala na izloženost 19 ekonomija evrozone sukobu u Ukrajini, napominjući da je on već narušio poslovno poverenje i dodatno pogoršao poremećaje u globalnim lancima opskrbe koji su ionako pogođeni pandemijom.

„Kako će se ekonomija dalje kretati presudno će zavisiti od toga kako će se ovaj sukob razvijati, i od uticaja aktuelnih sankcija i mogućih daljih mera“, poručila je Lagard.

Konkretno, procjenjuje se da će bilo kakav potez Europske unije u pravcu uvođenja embarga na uvoz plina iz Rusije gurnuti Njemačku i ostatak eurozone u recesiju.

ECB je od 2015. godine kupila skoro 5,0 bilijuna eura državnih i privatnih dužničkih vrijednosnih papira u cilju poticanja inflacije, koja je godinama poslije dužničke krize bila ispod cilja centralne banke od 2,0 posto.

Međutim, inflacija u evrozoni je poslednjih meseci neočekivano skočila, dovodeći kreatore monetarne politike u dilemu kako da pomire dve suprotstavljene ekonomske sile. S jedne strane, inflacija je već dostigla rekordnih 7,5 posto, pri čemu se očekuje njen dalji uspon, dok s druge strane, ekonomija evrozone, u najboljem slučaju, sada stagnira pod uticajem ukrajinskog sukoba čije posledice trpe i domaćinstva i preduzeća širom 19 zemalja monetarnog bloka, prenosi britanska agencija.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE