GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde: Oporavak eurozone krajnje atipičan

Lagarde: Oporavak eurozone krajnje atipičan
EUROZONA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone nije u potpunosti izašlo iz pandemijske krize, a njegov je oporavak krajnje atipičan, uz brzi rast aktivnosti, ali i uska grla u nabavnim lancima i inflaciju, izjavila je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

"Gospodarstvo se odmaknulo od ruba, ali opasnost nije minula. Nakon vrlo neobične krize, eurozona bilježi krajnje atipičan oporavak", rekla je Lagarde u ponedjeljak na početku godišnje konferencije središnje banke, održane online.

"Atipičan oporavak dovodi do brzog rasta, ali i do uskih grla u opskrbi koja se javljaju neuobičajeno rano u gospodarskom ciklusu. To također uzrokuje brzi oporavak inflacije u trenutku kada se gospodarstvo ponovno otvara", kazala je.

Eurozona izlazi iz desetljeća niske inflacije, konstatirala je šefica ECB-a, preciziravši da "trenutno svjedočimo nečemu što se najvećim dijelom može okarakterizirati kao faza privremene inflacije povezane s ponovnim otvaranjem gospodarstva".

Cijene energije pale su početkom 2020. zbog krize uzrokovane koronavirusom i sada se oporavljaju, a poticanju inflacije pomoglo je i vraćanje prijašnje razine stope poreza na dodanu vrijednost u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu Unije, na početku ove godine, rekla je Lagarde.

Niska inflacija u prošloj, a visoka u ovoj godini daju prosjek blizu razina iz pretpandemijske 2019., dodala je. "Dakle, razina cijena sada je približno ista kao da je inflacija ostala stabilna, na razini prije pandemije", rekla je.

Inflacija bi trebala oslabiti nakon što splasnu učinci povezani s pandemijom, napomenula je čelnica ECB-a.

"Ni inflacijska očekivanja ne signaliziraju rizike duljeg premašivanja (ciljane inflacije) ... Zapravo, očekujemo da će se razdoblju nakon pandemije infacija tek sporo približavati razini od dva posto", naglasila je Lagarde.

ECB je ovoga ljeta blago podigao ciljanu stopu inflacije, s nešto ispod dva na dva posto, uz tolerirani blagi manevarski prostor u oba smjera, podsjeća agencija dpa.

Tagovi: Christine Lagarde, Europska središnja banka, eurozona
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE