GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde potvrđuje prognozu o oporavku eurozone u 2021.

Lagarde potvrđuje prognozu o oporavku eurozone u 2021.
POTVRDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2021 / 17:59
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone oporavit će se ove godine, pod uvjetom da se mjere suzbijanja pandemije ukinu do kraja ožujjka a cjepiva protiv covida 19 distribuiraju, rekla je u srijedu predsjednica Europske središnje banke.

ECB je u prosincu objavio da očekuje rast gospodarstva eurozone od 3,9 posto u ovoj godini, predviđajući postupni završetak pandemije, podsjeća Reuters.

Već sredinom siječnja ove godine izglede za oporavak prigušili su opetovani rast broja oboljelih od covida-19 i sve intenzivnije mjere ograničenja kretanja i aktivnosti u zemljama eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, kao i spora kampanja cijepljenja.

Christine Lagarde potvrdila je ipak ECB-ove gospodarske prognoze iz prosinca, poručivši da su utemeljene na pretpostavci o određenim ograničenjima.

"Mišljenja sam da su naše zadnje projekcije iz prosinca i dalje u velikoj mjeri vjerodostojne. Temelje se na pretpostavci da će mjere ograničenja ostati na snazi u prvom kvartalu", poručila je Lagarde s konferencije Reuters Nexta.

ECB je 10. prosinca objavio da se procjene o rastu temelje na pretpostavci da će do kraja 2021. biti dosegnuta dostatna razina kolektivnog imuniteta.

Lagarde je ipak priznala da je cijepljenje počelo uz velike probleme i da je to rizik o kojem treba voditi računa.

„Razlog za zabrinutost prestavljala bi potreba zemalja članica da provode mjere zaključavanja i nakon ožujka, te, primjerice, usporavanje programa cijepljenja", istaknula je.

Kako bi podupro gospodarstvo eurozone, ECB je u prosincu najavio da će zadržati poticajnu monetarnu politiku i u 2022., ali nema puno prostora za dodatne poticaje, budući da su troškovi zaduživanja već rekordno niski, a ulagači nekim zemljama čak plaćaju za kupnju obveznica.

Lagarde ipak poručuje da bi ECB po potrebi mogao ponovno povećati program kupnji obveznica. Vrijedi i suprotno, ako kriza mine, ECB ne mora iskoristiti cijeli iznos, dodala je.

Tagovi: Christine Lagarde, eurozona, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE