GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju

Lagarde u Dubrovniku: Neznatan utjecaj uvođenja eura na inflaciju
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2024 / 19:19
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Smirivanje inflacije u eurozoni trenutačno je glavni cilj Europske središnje banke, a kamatne stope snižene prošloga tjedna, prvi put nakon pet godina, glavni su alat njezine monetarne politike.

O toj, ali i drugim aktualnim temama raspravlja se na 30. međunarodnoj ekonomskoj konferenciji, koju u Dubrovniku organizirao HNB. Na konferenciju je došla i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde - čije poteze budno prati cjelokupna europska, ali i svjetska financijska javnost.

Christine Lagarde na dubrovačku konferenciju stigla je samo tjedan dana nakon što je objavila dugoočekivani zaokret u monetarnoj politici Europske središnje banke. Kao čelnica MMF-a već je bila u Dubrovniku, no sada je prvi put stigla kao čelnica ECB-a. Hrvatska je u međuvremenu postala, kaže Lagarde, iznimno uspješna članica eurozone s eurom kao nacionalnom valutom.

- Znam da mnogi u Hrvatskoj misle da je uvođenje eura povećalo inflaciju. I jest! I to se dogodi uvijek pri ulasku novih članica! Ali taj je utjecaj neznatan! Izračunali smo da je uvođenje eura u Hrvatskoj inflaciju povećalo samo za 0,4 posto. No osim toga, Hrvatska se zaista dokazala kao ozbiljna, pouzdana i disciplinirana država i gospodarstvo, s monetarnom politikom koja je u odličnim rukama HNB-a i guvernera Borisa Vujčića, rekla je Lagarde.

Europska središnja banka počela je snižavati kamatne stope u eurozoni iako će se inflacija tek potkraj iduće godine spustiti na 2 posto. U Hrvatskoj je inflacija među najvišima u eurozoni, ali uz visok gospodarski rast to nije neuobičajeno, kaže Lagarde.

- Ne mora sve biti savršeno i u prosjeku. Uz svoj viši gospodarski rast razumljivo je da imate i malo višu inflaciju od prosjeka eurozone. Nadam se da će se uz dobre i zdrave javne financije koje se čvrsto drže u zacrtanim fiskalnim okvirima, snižavanje inflacije nastaviti i sigurna sam da će Hrvatska i ubuduće biti na pravom putu, rekla je Lagarde.

Unatoč neprestanom rastu cijena u turizmu, stopa inflacije u Hrvatskoj nastavljat će se smanjivati, kaže guverner Vujčić.

Na pitanje kada će snižavanje kamatnih stopa ESB utjecati na kamate za kredite hrvatskih građana, Vujčić je ponovio da su kamate u Hrvatskoj porasle znatno manje no u ostatku eurozone, zato što su krediti hrvatskih građana pretežno s fiksnim kamatnim stopama, a tamo gdje su varijabilne pretežno se vežu za Nacionalnu referentnu stopu (NRS).

- Kako je bio slab utjecaj rasta kamatnih stopa kod nas, onda nećemo zasad osjetiti nekakav značajniji učinak ovoga smanjenja za samo 0,25 postotnih bodova. Međutim, ako će te kamatne stope nastaviti padati značajnije, kao što očekujemo kako će se smanjivati stopa inflacije prema ciljanoj razini od oko 2 posto, onda će se postupno preliti i taj pad kamatnih stopa na novoodobrene kredite u Hrvatskoj, rekao je Vujčić.

Dodao je da ESB, nakon početnog smanjenja kamatnih stopa, ne želi davati nikakve signale o njihovom budućem kretanju.

Tagovi: lagarde, ecb, kamate, inflacija, vujčić, hnb
PROČITAJ I OVO
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE