GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lane: Oporavak bi mogao biti dug

Lane: Oporavak bi mogao biti dug
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 09:51
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Pad gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa neće biti onoliko dubok koliki je bio nakon bankarske krize 2008. godine, ali bi oporavak mogao biti prilično dug, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu za pariški Le Monde.

U usporedbi s financijskom krizom iz 2008., pandemija će biti dvogodišnji ili trogodišnji događaj, recesija će biti kratkotrajna, a ožiljci manje duboki, rekao je Lane.

Smatra da nema razloga zabrinutosti zbog rasta državnog duga, jer je, za razliku od 2008. godine, kamatna stopa na dužničke obveznice osjetno niža, a ročnost je povećana.

"Financijski teret ovih velikih dugova bit će lagan", siguran je ekonomist.

No, istaknuo je kako su dugoročni učinci ograničenja i zatvaranja zbog koronavirusa zabrinjavajući, posebno u obrazovanju i zdravstvu.

"Svijet nikada više neće biti isti, očekuju nas strukturne promjene, bit će pobjednika i gubitnika. Oni koji, primjerice, rade u administrativnim centrima, održavaju urede ili putuju, više su patili od onih koji mogu nastaviti raditi na daljinu, poput IT profesionalaca ", rekao je Lane.

Prema njegovim riječima, prijelaz u fazu gospodarskog rasta može se očekivati već u svibnju-lipnju, međutim, "čak i uz dinamični rast u preostalom vremenu do kraja godine, eurozona će razinu BDP-a 2019. doseći tek idućeg proljeća".

Pokazatelji tržišta rada usporedivi s 2019. godinom po njegovu mišljenju mogu se očekivati još kasnije - oko 2023. godine.

"Put će biti dug. Trebat će održiva fiskalna i monetarna intervencija kako bi se podržao ovaj oporavak", rekao je Lane.

Tagovi: Philip Lane, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
RAČUNI
Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
LJUBLJANA - U Sloveniji je na snagu stupila izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavatelji roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtjev.
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
ŠTETA
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Koelna u nedjelju.
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE