GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine

Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
FINANCIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2022 / 19:16
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za financiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u utorak u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.

Prošlog tjedna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je planove za dugoročnu obnovu Ukrajine izrađenog po modelu Europskog plana oporavka nakon pandemije covid-19.

U 2020. godini 27 članica Unije dogovorilo se da će zajedničkim zaduživanjem uzeti zajmove s niskim kamatnim stopama iz kojih će financirati gospodarski oporavak bloka nakon pandemije.

Lindner je u utorak isključio takav pristup na sastanku u Bruxellesu gdje se razgovara o ekonomskim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu.

"Za Njemačku, moram jasno reći. Zajam poput Next Generation EU ne dolazi u obzir", rekao je Lindner nakon sastanka.

Njemački ministar financija ipak je otvoren za razgovore o zaduživanju kako bi se Ukrajini zajamčili zajmovi na individualnoj osnovi s državama članicama EU-a.

Von der Leyen je predstavila plan kratkoročne pomoći Ukrajini paketom od 9 milijarda eura.

Tehničke pojedinosti za taj paket moraju se razjasniti, rekao je Lindner.

Njemačka je otvorena prema soluciji zapljene ruske imovine kako bi se iz nje financirala obnova Ukrajine, rekao je Lindner, ali tu je, naravno, potrebno razlikovati privatnu od državne imovine.

Osim toga, Europsko vijeće prihvatilo je i prijedlog slanja 500 milijuna eura vojne pomoći Ukrajini.

Time se ukupna vojna pomoć EU-a za Ukrajinu penje na 2 milijarde eura.

Ministri financija prihvatili su i privremene trgovinske mjere ukidanja carina za uvoz u EU pojedinih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda kao što su voće i povrće iz Ukrajine.

Tagovi: Christian Lindner, Ukrajine, zajedničko zaduživanje, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE