GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lipa: Beskamatni zajmovi lokalnoj upravi pogrešna mjera

Lipa: Beskamatni zajmovi lokalnoj upravi pogrešna mjera
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 09:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Lipin panel stručnjaka smatra pogrešnom mjeru Vlade RH kojom se jedinicama lokalne i regionalne samouprave (JLRS) omogućuju beskamatno zaduživanje kod Ministarstva financija, jer će za sobom povući niz negativnih efekata.

Radi se o jednoj od 63 mjere koje je vlada donijela sredinom ožujka sa svrhom pružanja pomoći poslovnim subjektima pogođenima posljedicama epidemije koronavirusa.

Detaljna analiza mjere koju je proveo doc.dr.sc. Kristijan Kotarski, jedan od članova Lipinog panela stručnjaka za Barometar konkurentnosti, pokazuje da je mjera pogrešna jer:

vodi dodatnom zaduživanju središnje države,
smanjuje pritisak za racionalizaciju rashoda lokalne samouprave koja od 2018.. ima značajan rast prihoda,
nepravedna je prema drugim zaposlenicima opće države koji su slabije plaćeni od zaposlenika JLRS.

Analiza pokazuje da če mjera negativno utjecati na indikatore konkurentnosti (prema metodologiji Svjetskog ekonomskog foruma) kao što su: osiguranje stabilnosti javnih politika, dugoročna vizija, pravovremena reakcije vlade na promjene u okruženju i u ovome trenutku najvažniji indikator, makroekonomsku stabilnost.

Hrvatska ima lokalnu administraciju koja je pretjerano fragmentirana, neefikasna u smislu pružanja kvalitetnih javnih dobara i usluga građanima (uz neke svijetle iznimke), te predstavlja snažno uporište klijentelističkih praksi koje sputavaju dugoročan razvoj države.

Više od 70% hrvatskih općina ima manje od 5000 stanovnika, što je manje od optimalnog. Nadalje, vremenom se struktura lokalne potrošnje sve više mijenjala u korist povećanja mase plaća i operativnih troškova, a nauštrb investicija. Samo u godinu dana, od 2017. do 2018. broj zaposlenih je narastao za 2.422 osoba (sa 16.235 na 18.657).

Analiza pokazuje da bi lokalna samouprava u Hrvatskoj mogla uštedjeti 2 mlrd. kn, i na taj način pridonijeti bržem saniranju posljedica krize, i to na sljedeći način: 5% smanjiti plaće kako bi ih ujednačio sa plaćama zaposlenika centralne države, 10% smanjiti materijalne rashode, te izostaviti subvencije trgovačkim društvima u javnom sektoru od 700 milijuna kuna.

Tagovi: Udruga Lipa, jedinice lokalne samouprave, Vlada RH, koronavirus u Hrvatskoj, Kristijan Kotarski, zaduženost
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE