GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Macron najavio 30 milijardi eura ulaganja u reindustrijalizaciju Francuske

Macron najavio 30 milijardi eura ulaganja u reindustrijalizaciju Francuske
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 15:45
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska želi postati lider u tehnologiji zelenog vodika i graditi avione s malom emisijom ugljika i male nuklearne reaktore, poručio je predsjednik Emmanuel Macron, najavivši 30 milijardi eura ulaganja u oživljavanje industrije.

Plan "France 2030" osigurat će uvjete za dekarbonizaciju industrije i vratiti inovacije i proizvodnju u ključne sektore, u rasponu od automobila do biomedicine i poluvodiča, rekao je francuski predsjednik u utorak skupini poduzetnika.

Ukazavši na nestašicu zaštitnih maski na početku pandemije covida 19, Macron je istaknuo da je kriza razotkrila realne slabosti i temeljnu potrebu za proizvodnjom i inovacijama na domaćem terenu.

"Moramo obnoviti okvir za proizvodnu neovisnost Francuske i Europe", poručio je, dodavši da će inovacije odigrati ključnu ulogu u globalnoj utrci za vodeću poziciju i pristup sirovinama.

"Pobjednik u toj utrci ostavit će sve ostale daleko iza sebe", zaključio je.

Francuska će do 2030. proizvoditi zrakoplove s malom emisijom ugljika i male nuklearne reaktore i imat će dvije velike tvornice zelenog ugljika, izdvojio je predsjednik nekoliko ciljeva plana.

Proizvodit će i puno električnih automobila, dodao je.

Plan po njegovim riječima predviđa ključnu ulogu za mala, agilna i inovativna poduzeća koja će graditi budućnost Francuske rame uz rame s etabliranim korporativnim divovima.

Ostali ciljevi u razdoblju do 2030. uključuju ulaganja u poluvodiče i poticanje inovacija u zdravstvu, uključujući biomedicinu

Dio najavljenih 30 milijardi eura ulaganja predviđen je već u proračunu za iduću godinu, a tome valja dodati i četiri milijarde eura državne investicijske banke Bpifrance, predviđene za male inovativne i tehnološke tvrtke.

Pariz je već prošle godine najavio 100 milijarde eura težak plan oporavka od koronakrize, a velik dio tog novca usmjeren je u poticanje zelenije energije.

Plan za razdoblje do kraja desetljeća izazvao je u utorak žestoke kritike ekoloških aktivista i oporbe.

Matthieu Orphelin, odvjetnik koji je prije dvije godine napustio Macronovu stranku, nazvao je predsjenikov istup prvim govorom u kampanji za izbore u 2022. godini.

Ekološka udruga proglasila ga je "festivalom lažnih rješenja i lijepih želja".

"Sva ta lažna rješenja slijede istu logiku - stalno odgađati istinsku (energetsku) tranziciju i nastaviti s proizvodnjom kao da su resursi planeta neograničeni", poručio je direktor francuskog ogranka Greenpeacea Jean-Francois Julliard.

Tagovi: Emmanuel Macron, cijepljenje protiv koronavirusa, cijepljenje protiv covida
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE