GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mađarska i Poljska blokirale dugoročni proračun EU-a i plan za oporavak

Mađarska i Poljska blokirale dugoročni proračun EU-a i plan za oporavak
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 20:14
Autor: SEEbiz / Večernji list
BRUXELLES - Početak isplate novca iz fonda za oporavak EU od koronakrize, ali i svih redovnih fondova Unije u novom sedmogodišnjem proračunu koji je trebao započeti 1. siječnja 2021., ozbiljno je ugrožen, a EU se našla u novoj krizi nakon što su danas Mađarska i Poljska ostvarile svoju prijetnju i uložile veto na odluku bez čijeg usvajanja čitav financijski paket, težak 1824 milijarde eura, ne može stupiti na snagu.

Mađarska i Poljska nezadovoljne su detaljima mehanizma koji se tiče vladavine prava, a ti su detalji ispregovarani prošloga tjedna u trijalogu između Vijeća EU, Europskog parlamenta i Komisije. Riječ je o mehanizmu kojim se prvi put povlačenje novca iz EU fondova pokušava vezati uz poštovanje vladavine prava u nekoj zemlji. Mađarska i Poljska na to su osjetljive jer su jedine dvije države protiv kojih je pokrenuta kaznena procedura zbog sumnji u sustavno kršenje vladavine prava.

Manfred Weber, šef europskih pučana u EP-u, danas poslije podne odmah je oštro komentirao mađarski i poljski veto.

– Nitko tko poštuje vladavinu prava nema se čega bojati u ovom mehanizmu, koji je neutralan i primijenjivat će se prema svima na isti način. To nije rasprava o jednoj zemlji niti o istoku i zapadu. Vlade u Mađarskoj i Poljskoj trebale bi prestati stvarati tu neku fiktivnu oprečnost između sebe i vrijednosti koje su dio naših ugovora. Ne postoji takva oprečnost. Narodi Europe u ovom trenutku imaju samo jednog neprijatelja, a to je koronavirus, i od nas očekuju rezultate – poručio je Weber, čija Europska pučka stranka ima relativnu većinu u EP-u, ali koja je često na udaru kritika zbog toga što nikad nije imala snage razračunati se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u njegovu oponiranju europskim vrijednostima koje pučani drže svetima.

Orban je, inače, tijekom vikenda u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čija zemlja trenutno predsjeda Vijećem EU, rekao da se EU neće nimalo razlikovati od SSSR-a ako se usvoji odluka koja mu se ne sviđa.

Čitav financijski paket usvaja se kroz nekoliko odluka, a dvije su jučer na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper) u Vijeću EU usvojene kvalfiiciranom većinom. Za te dvije nije bila nužna jednoglasnost, što znači da su Poljska i Mađarska mogle biti preglasane. Jedna od te dvije odluke je principijelan dogovor o Višegodišnjem proračunskom okvru (VFO) i paketu za oporavak od koronakrize. Druga je odluka o uspostavi mehanizma vezanja fondova uz poštovanje vladavine prava. Treća odluka nije prošla jer je za nju, za razliku od prve dvije, potrebna jednoglasna podrška svih država članica, a Mađarska i Poljska tu su odigrale svoj adut – veto. To je odluka o povećanju vlastitih prihoda Europske unije u europskom proračunu.

Čitava ideja financiranja oporavka EU od koronakrize počiva na tome da se Europska komisija prvi put u povijesti počne masovnije zaduživati uime svih država članica, a za takvo što je tehnički potrebno povećati dosadašnji limit vlastitih prihoda u proračunu EU. Idućih će dana stoga vjerojatno biti (pokušaja) lomljenja i popravljanja štete.

Tagovi: Mađarska, Poljska, višegodišnji financijski okvir, Europska unija, Viktor Orban, vladavina prava
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE