GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
MERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 13:49
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Razmatra se više od 20 mera kako bi zaposlili ljude koji su izgubili posao ili se vratili iz inostranstva, a biće izabrane one najefikasnije, rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za današnji Blic.

“Pitanje da li će to da bude oslobađanje ili smanjenje poreza i doprinosa za svakog novozaposlenog, direktna subvencija ili nešto između”, rekao je on.

Dodao je da se razmišlja o novim kreditima i podsticajima za pokretanje novog biznisa što bi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) trebalo da bude urađeno do kraja godine.

Kako je rekao ne vidi razlog da najugroženiji sektori turizam i saobraćaj ne budu zadovoljni jer, kaže, svi koriste državne mere pomoći kao što su tri minimalca, neplaćanje poreza i doprinosa na zarade i imaju pristup jeftinim kreditima.

Mali je rekao da predviđanja Ministarstva finansija govore da će stopa rasta za treći kvartal biti oko nule, a da bi u četvrtom kvartalu ove godine trebalo da bude u plusu.

“Jedini faktor koji je nepoznanica je globalno tržište, ali tu već sada vidim dobar paket mera za oporavak privreda zemalja EU koji se već primenjuje što znači da vraćanje na staro treba očekivati do kraja godine”, rekao je on i dodao da ako nam ekonomija ove godine ne padne bićemo najveći pobednici.

Mali je rekao da je Srbija privukla 821 milion evra stranih investicija privukla u prvom kvartalu.

“Važno je da su svi strani investitori potvrdili da ostaju pri tome da dođu, a mi smo 273 miliona evra izdvojili za podršku njihovim investicijama”, rekao je on.

Dodao je da se Srbija pokazala kao dobar i pouzdan partner što potvrđuju državne evroobveznice za kojima je postojala velika tražnja na međunarodnom tržištu.

On je potvrdio da program Srbija 2020-2025. ostaje kao kičma razvoja srpske ekonomije u narednih pet godina

Kaže da je cilj države podizanje standarda građana i da je taj cilj potpuno ostvariv i istakao da će prosečna plata biti 900 evra do kraja 2025. a penzija preko 400 evra.

“A da li će biti lako, neće”, rekao je Mali .

Tagovi: Siniša Mali, srpska ekonomija, tržište rada u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE