GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
MERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 13:49
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Razmatra se više od 20 mera kako bi zaposlili ljude koji su izgubili posao ili se vratili iz inostranstva, a biće izabrane one najefikasnije, rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za današnji Blic.

“Pitanje da li će to da bude oslobađanje ili smanjenje poreza i doprinosa za svakog novozaposlenog, direktna subvencija ili nešto između”, rekao je on.

Dodao je da se razmišlja o novim kreditima i podsticajima za pokretanje novog biznisa što bi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) trebalo da bude urađeno do kraja godine.

Kako je rekao ne vidi razlog da najugroženiji sektori turizam i saobraćaj ne budu zadovoljni jer, kaže, svi koriste državne mere pomoći kao što su tri minimalca, neplaćanje poreza i doprinosa na zarade i imaju pristup jeftinim kreditima.

Mali je rekao da predviđanja Ministarstva finansija govore da će stopa rasta za treći kvartal biti oko nule, a da bi u četvrtom kvartalu ove godine trebalo da bude u plusu.

“Jedini faktor koji je nepoznanica je globalno tržište, ali tu već sada vidim dobar paket mera za oporavak privreda zemalja EU koji se već primenjuje što znači da vraćanje na staro treba očekivati do kraja godine”, rekao je on i dodao da ako nam ekonomija ove godine ne padne bićemo najveći pobednici.

Mali je rekao da je Srbija privukla 821 milion evra stranih investicija privukla u prvom kvartalu.

“Važno je da su svi strani investitori potvrdili da ostaju pri tome da dođu, a mi smo 273 miliona evra izdvojili za podršku njihovim investicijama”, rekao je on.

Dodao je da se Srbija pokazala kao dobar i pouzdan partner što potvrđuju državne evroobveznice za kojima je postojala velika tražnja na međunarodnom tržištu.

On je potvrdio da program Srbija 2020-2025. ostaje kao kičma razvoja srpske ekonomije u narednih pet godina

Kaže da je cilj države podizanje standarda građana i da je taj cilj potpuno ostvariv i istakao da će prosečna plata biti 900 evra do kraja 2025. a penzija preko 400 evra.

“A da li će biti lako, neće”, rekao je Mali .

Tagovi: Siniša Mali, srpska ekonomija, tržište rada u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto.
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
DUG
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
BRUXELLES - Javni dug u Europskoj uniji i eurozoni snažno je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za financiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
PLAĆE
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE