GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto

Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 19:09
Autor: RBA analize
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u rujnu porasla za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine pala 7,3 posto.

To je već sedmi mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, ali sporije u odnosu na 8,6-postotni pad u kolovozu.

U rujnu je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, oslabio za 2,7 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima potonuo 6,4 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih devet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Gospodarstvo u recesiji

U osvrtu na izvješće DZS-a analitičari RBA pišu kako je u trećem tromjesečju potrošnja u maloprodaji pala za 7,6 posto na godišnjoj razini. Posljedica je to koronakrize i pada turističke potrošnje u ljetnoj sezoni.

Kako je potrošnja najveća komponenta BDP-a, jasno je da će gospodarstvo zabilježiti pad i u trećem tromjesečju.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) potonuo rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini, a pad u trećem tromjesečju znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Do kraja godine, uslijed pojačane nesigurnosti i neizvjesnosti, pada potrošačkog optimizma, suzdržavanja od potrošnje, kao i smanjene turističke potrošnje očekujemo nastavak negativnih godišnjih stopa rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Vlada Srbije izdvojila 1,98 milijardi dinara za turizam i ugostitelje
PODRŠKA
Vlada Srbije izdvojila 1,98 milijardi dinara za turizam i ugostitelje

BEOGRAD - Vlada Srbije saopštila je da je donela Uredbu kojom je iz budžeta izdvojeno 1.98 milijardi dinara kao meru podrške opstanku turističke i ugostiteljske privrede.

Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske, ove godine očekuje pad BDP-a od 9%
REJTING
Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske, ove godine očekuje pad BDP-a od 9%
ZAGREB - Kao što je to učinila u lipnju, rejting agencija Fitch je u najnovijom izvješću od 4. prosinca potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', a izglede procijenila kao stabilne.
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE