GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto

Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 19:09
Autor: RBA analize
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u rujnu porasla za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na rujan prošle godine pala 7,3 posto.

To je već sedmi mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, ali sporije u odnosu na 8,6-postotni pad u kolovozu.

U rujnu je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, oslabio za 2,7 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima potonuo 6,4 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih devet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Gospodarstvo u recesiji

U osvrtu na izvješće DZS-a analitičari RBA pišu kako je u trećem tromjesečju potrošnja u maloprodaji pala za 7,6 posto na godišnjoj razini. Posljedica je to koronakrize i pada turističke potrošnje u ljetnoj sezoni.

Kako je potrošnja najveća komponenta BDP-a, jasno je da će gospodarstvo zabilježiti pad i u trećem tromjesečju.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) potonuo rekordnih 15,1 posto na godišnjoj razini, a pad u trećem tromjesečju znači da je gospodarstvo uronilo u recesiju, koja se definira padom BDP-a dva kvartala zaredom.

„Do kraja godine, uslijed pojačane nesigurnosti i neizvjesnosti, pada potrošačkog optimizma, suzdržavanja od potrošnje, kao i smanjene turističke potrošnje očekujemo nastavak negativnih godišnjih stopa rasta”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
UBRZANJE
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u travnju, potaknuto rastom aktivnosti u uslužnom sektoru nakon sedam mjeseci pada koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu istraživanje tvrtke Markit.
Dimon: Rad na daljinu neprikladan za mlade i željne napretka i razvoja
OCJENE
Dimon: Rad na daljinu neprikladan za mlade i željne napretka i razvoja
NEW YORK - QRad na daljinu nije prikladan za mlade, kao ni one koji teže napretku i razvoju, rekao je izvršni direktor bankarske grupe JPMorgan Chase Jamie Dimon na skupu izvršnih direktora koji je u New Yorku održao The Wall Street Journal.
Američki trgovinski deficit na novom povijesnom rekordu
DEFICIT
Američki trgovinski deficit na novom povijesnom rekordu
WASHINGTON - Američki vanjskotrgovinski deficit dosegao je novi rekord u ožujku 2021. godine, jer je državna financijska pomoć građanima stimulirala potražnju potrošača za robom stranih proizvođača.
Petrović: Srbija zaostaje u privrednom razvoju za zemljama CIE zbog korupcije
DIJAGNOZA
Petrović: Srbija zaostaje u privrednom razvoju za zemljama CIE zbog korupcije
BEOGRAD - Glavni razlog zbog koga Srbija podbacuje u privrednom rastu za zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) Rumunijom, Madjarskom, Poljskom i Slovačkom, je loš kvalitet institucija koji se pre svega ogleda u prevelikoj korupciji i nedovoljnom nivou vladavine prava, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE