GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci

Maloprodaja u Hrvatskoj pala prvi put nakon 18 mjeseci
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2022 / 18:10
Autor: RBA analize
ANALIZA - U Hrvatskoj je u kolovozu potrošnja u maloprodaji oslabila 0,2 posto na godišnjoj razini, što je njezin prvi pad nakon 18 mjeseci rasta, a posljedica je, među ostalim, visoke inflacije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u kolovozu pala 1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine oslabila 0,2 posto.

Potrošnja je na godišnjoj razini neprestano rasla od veljače 2021. godine, no u kolovozu je taj pozitivni niz prekinut.

„Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niske razine potrošačkog optimizma pridonijeli su negativnim kretanja dok je turistička potrošnja u središnjem dijelu turističke sezone zasigurno obuzdala i snažniji pad”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U kolovozu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,6 posto na godišnjoj razini, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, za 0,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih osam mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Inflacija obuzdava potrošnju

„Visoke godišnje stope rasta u prošloj godini, odnosno učinak baznog razdoblja i snažna globalna neizvjesnost utjecat će i na kretanja u trgovačkoj djelatnosti. Iako smatramo kako je inflacija dosegnula svoj vrhunac, visoke stope inflacije i u mjesecima pred nama djelovat će na obuzdavanje potrošnje i kroz visoku percepciju inflacije koja je pod snažnim utjecajem rasta cijena hrane i energije, ali i većine sastavnica potrošačke košarice roba i usluga”, navode analitičari RBA.

S druge strane, i dalje pozitivna kretanja na tržištu rada djelovat će, smatraju, pozitivno na maloprodajna kretanja.

„Tome pridonosi i uspješna turistička sezona kroz rast raspoloživog dohotka kućanstava, s obzirom na to da se 60 posto turističkog smještaja u Hrvatskoj odnosi na privatni smještaj”, zaključuje su u analizi RBA.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, inflacija, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
SOCIJALNA SKRB
Njemačka ima novi sustav socijalne skrbi
BERLIN - Vlada kancelara Olafa Scholza uspjela je u petak, nakon mnogo odgode i neizvjesnosti, konačno progurati reformu sustava socijalne pomoći, jedno od središnjih predizbornih obećanja.
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
ULAGANJA
Habeck: Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju
BERLIN - Njemačka treba više ulaganja u zelenu tehnologiju u budućnosti jer će u protivnom zaostajati za drugim gospodarstvima koja u takvu tehnologiju već ulažu, izjavio je u petak ministar gospodarstva u Bundestagu.
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
OČEKIVANJA
HUP očekuje u četvrtom kvartalu tehničku recesiju
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su poručili da je rast BDP-a u trećem kvartalu očekivan, zahvaljujući snažnom performansu turizma, bržem rastu robnog izvoza u odnosu na uvoz te intenziviranju investicija, ali upozoravaju da će u četvrtom kvartalu Hrvatska vjerojatno ući u tehničku recesiju, pa stoga nije vrijeme za dodatno oporezivanje.
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
USPORAVANJE
Rast BDP-a u trećem tromjesečju usporen na 5,2 posto
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem tromjesečju ove godine, šesti kvartal zaredom, no rast je usporen na 5,2 posto, što pokazuje da oporavak od koronakrize gubi na zamahu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE