GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili

Maloprodaja u Kini u svibnju nadmašila očekivanja, ali industrijska proizvodnja i ulaganja iznevjerili
KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 06:51
Autor: SEEbiz
PEKING - Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u svibnju, popevši se za 3,7% u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od 3% iz Reutersove ankete ekonomista.

Međutim, druge ekonomske metrike, kao što su industrijska proizvodnja i ulaganja u fiksnu imovinu, promašile su Reutersove prognoze.

Industrijska proizvodnja porasla je za 5,6% na godišnjoj razini, u usporedbi s očekivanim povećanjem od 6%, dok su investicije u fiksnu imovinu porasle za 4% u usporedbi s prošlim svibnjem, malo manje od prognoziranih 4,2% ankete Reutersa.

Nacionalni zavod za statistiku zemlje razradio je da je ukupna maloprodaja robe široke potrošnje dosegla 3,92 bilijuna juana (540,32 milijarde dolara), s prodajom u urbanim područjima koja su porasla za 3,7% na godišnjoj razini, a prodaja u ruralnim područjima porasla je za 4,1%.

S druge strane, promašaj ulaganja u dugotrajnu imovinu povukao je veći pad ulaganja u nekretnine. NBS je priopćio da su, izuzimajući nekretnine, ukupna ulaganja u osnovna sredstva veća za 8,6 posto u usporedbi s lanjskim svibnjem.

Zasebno, urbana stopa nezaposlenosti ostala je stabilna na 5% u svibnju, nepromijenjena u odnosu na travanj, i 0,2 postotna boda niža nego u svibnju prošle godine.

Kineski izvoz se zadržao, porastao je za 7,6% na godišnjoj razini u svibnju u američkim dolarima, nadmašivši prognozu Reutersa za povećanje od 6%. Ali uvoz je ispunio očekivanja, porastao je za 1,8% tijekom tog vremena.

Podaci o kreditima objavljeni u petak ukazali su na nastavak slabe potražnje. Nepodmireni zajmovi u juanima porasli su za 9,3% u svibnju u odnosu na godinu prije, što je najsporiji rast zabilježen od 1978., prema Wind Information-u.

Novčana masa M1, koja uključuje gotovinu u optjecaju i depozite po viđenju, pala je za 4,2% na godišnjoj razini u svibnju, najviše u rekordu od 1986., prema Wind Information-u.

Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su da je državni medij povezan s kineskom središnjom bankom pripisao usporavanje rasta M1 suzbijanju lažnih zajmova i odljeva povezanih s proizvodima za upravljanje imovinom.

Podaci o inflaciji za svibanj prethodno su pokazali da su potrošačke cijene, isključujući hranu i energiju, porasle za 0,6% u odnosu na godinu prije.

Tagovi: MALOPRODAJA, KINA, INDUSTRIJA, KINESKA EKONOMIJA, INVESTICIJE
PROČITAJ I OVO
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Blago porasla inflacija u Japanu
CIJENE
Blago porasla inflacija u Japanu
TOKYO - Japan je u lipnju zabilježio drugi uzastopni rast inflacije. Potrošačke cijene, bez cijena svježe hrane, u lipnju su na godišnjoj razini porasle za 2,6 posto, nakon rasta od 2,5 posto u svibnju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE