GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maloprodaja u SAD-u porasla u rujnu

Maloprodaja u SAD-u porasla u rujnu
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2023 / 19:06
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je za 0,7 posto u rujnu, prema Ministarstvu trgovine. Brojka je ugodno iznenadila analitičare, iako nije usklađena s inflacijom i nije posve jasno koliko je zapravo rezultat veće prodaje ili viših cijena. Ministarstvo je podatke za kolovoz korigiralo s 0,5 na 0,8 posto rasta.

Ministarstvo trgovine vodi statistiku o prodaji na malo na temelju vrijednosti prodaje, a ne količine. Prodaja na benzinskim postajama u rujnu je porasla za 0,9 posto, što je izravna posljedica poskupljenja benzina.

Maloprodaja, isključujući automobile, benzin i neke druge kategorije koje ulaze u izračun gospodarskog rasta SAD-a, u rujnu je porasla 0,6 posto na mjesečnoj razini, što sugerira da je rast prodaje još uvijek brži od inflacije. To je u rujnu iznosilo 0,4 posto.

Od lanjskog do rujna ove godine promet u maloprodaji porastao je za 3,8 posto, dok je potrošačka košarica u istom razdoblju poskupjela za 3,7 posto.

Internetska prodaja u rujnu je na mjesečnoj razini porasla za 1,1 posto, prodaja motornih vozila i dijelova za 1,0 posto, a prodaja u barovima i restoranima za 0,9 posto. Prodaja u trgovinama odjećom i elektronikom smanjena je za 0,8 posto.

Tagovi: maloprodaja, trgovina, potrošnja, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE