GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Malpass: Financijski sustav produbljuje nejednakost u pandemiji

Malpass: Financijski sustav produbljuje nejednakost u pandemiji
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Proračunska i fiskalna politika ušle su početkom pandemije covida 19 na nepoznati teritorij i možda dodatno produbljuju nejednakost i siromaštvo u svijetu, upozorio je čelnik Svjetske banke David Malpass.

U svijetu danas u ekstremnom siromaštvu živi 100 milijuna ljudi više nego prije pandemije, unatoč tome što vlade troše rekordne iznose novca kako bi ublažile posljedice širenja zaraze, rekao je Malpass na okruglom stolu koji je organizirao kineski predsjednik Li Keqiang.

Razvijena su se gospodarstva oporavila dok je u najsiromašnijim zemljama oporavak slabašan ili je posve izostao, dodao je čelnik Svjetske banke.

Rezultat je "tragična regresija" u medijanu primanja, ulozi žena u društvu i u prehrani, istaknuo je, a situaciju su dodatno otežali jačanje inflacije, zastoji u nabavnim lancima i visoki troškovi energije.

"Problem nejednakosti dijelom vuče korijene iz samog financijskog sustava i nejednake strukture poticaja", ustvrdio je Malpass, a dodatno ju produbljuju dominantna politika izdavanja državnog duga i proračunska i monetarna politika.

U razvijenim gospodarstvima monetarna se politika u postizanju stabilnosti valuta i cijena dugo oslanjala na obavezne rezerve u komercijalnim bankama i na ograničeni rast tih rezervi, a Kina takav sustav koristi i danas, podsjeća.

Središnje banke drugih velikih gospodarstava prešle su pak na "postmonetaristički sustav", koristeći velike viškove bankovnih rezervi za kupnju i držanje obveznica s dugim rokovima dospijeća i drugu imovinu, što podupire cijene vrlo male skupine imovine.

Takav pristup po njemu isključuje mala poduzeća i zemlje u razvoju i istodobno ograničava politiku regulacijom likvidnosti i odredbama o kapitalizaciji banaka.

I fiskalna politika usmjerava resurse u usku skupinu entiteta u potrazi za novcem a druge zanemaruje, a nejednakost produbljuje politika izdavanja državnog duga.

Zato je ponovo pozvao na viši stupanj transparentnosti u ugovorima o dugu i na zamrzavanje otplate duga zemalja s neodrživim dugom. Kreditori bi trebali napustiti aranžmane o kolateralima, poručuje.

"Kina spada među najveće kreditore zemalja u razvoju i njezino aktivno sudjelovanje i snažan glas u nastojanjima da se smanji dug i te kako su potrebni i pomogli bi svim sudionicima poticanjem održivih ulaganja i duga", poručio je čelnik Svjetske banke.

Tagovi: David Malpass, Svjetska banka, siromaštvo, nejednakost
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE