GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić apelira: Pomoć uplaćujte službenim kanalima

Marić apelira: Pomoć uplaćujte službenim kanalima
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 09:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu kako će već danas biti uplaćeno 120 milijuna kuna pomoći potresom ugroženim područjima, očekuje i pomoć EU u sanaciji šteta, a građane je zamolio da pomoć uplaćuju službenim kanalima, jer su se pojavili i lažni računi.

Tih 120 milijuna kuna tek su početak pomoći, a bit će odobrena na današnjoj sjednici Vlade iz proračunske zalihe, rekao je Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

"Jučer je napravljena preraspodjela u okviru proračuna, najveći dio toga, 110 milijuna kuna ići će s razine državnog proračuna, a deset milijuna s Fonda za zaštitu okoliša prema županijama. Najveći dio će ići prema Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i prema Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Radit ćemo na tome da pronađemo i dodatne izvore sredstava od europskih fondova, fonda solidarnosti, preko međunarodnih financijskih institucija", naglasio je Marić.

Na pitanje kome je namijenjeno tih 120 milijuna kuna, Marić je kazao da će se taj novac uputiti tamo gdje je najpotrebniji, na razinu županija.

Danas u Hrvatsku stiže povjerenik Europske komisije za krizna stanja, što za Marića znači da ćemo najvjerojatnije dobiti novu tranšu novca iz europskog fonda koji je predviđen upravo za ovakva krizna stanja.

Podsjetio je kako je Europska unija i u slučaju zagrebačkog potresa iz ožujka pokazala da stoji iza nas, kao i da je Fond solidarnosti za taj slučaj već uplatio 684 milijuna eura.

Još uvijek ne zna hoće li obnova sisačkog područja ići kroz postojeći zakon o obnovi Zagreba ili će se ići u izradu novog pravnog akta, odnosno zakona.

Marić je apelirao da se pomoć građana i tvrtki donira isključivo preko službenih kanala, Crvenog križa i sl.

Isto tako, danas će se na sjednici Vlade otvoriti račun Državne riznice preko kojeg će se moći donirati novci.

Upozorio je da pojedinci otvaraju lažne račune za pomoć, ali se i nada da će državne institucije to suzbiti.

Marić je rekao i kako je stanje s državnim robnim zalihama dobro te se javljaju veliki hrvatske tvrtke koje su spremne pomoći građanima s ugroženih područja.

Vezano uz stanje financija za ovu godinu, kazao je kako će pad BDP-a biti između osam i devet posto, a deficit proračuna je projiciran na 30 milijardi kuna.

Podsjetio je pritom i na ogromne troškove koje je državi prouzročila borba s pandemijom koronavirusa.

Najavio je i kako će tijekom današnjeg dana završiti zadnja velika preraspodjela proračunskog novca te će dodatna sredstva biti usmjerena prema Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za zdravsteveno osiguranje (HZZO) za plaćanje obveza, od 400 do 500 milijuna kuna.

Komentirajući potrošnju građana u prosincu, ministar financija kaže kako su neki indeksi, prema fiskaliziranim računima, poglavito u trgovini, koja nije zatvorena, bili na razini lanjskih. Ugostiteljstvo je, s druge strane, imalo pad od 80 posto prema podacima o fiskalizaciji računa.

Poručio je i kako će iduća godina biti financijski održiva, kao i da mirovine nisu upitne.

Tagovi: Zdravko Marić, pomoć, potres u Petrinji
PROČITAJ I OVO
Usporavanje kineske ekonomije u trećem kvartalu
LOŠ PODATAK
Usporavanje kineske ekonomije u trećem kvartalu
PEKING - Kineski BDP u trećem tromjesečju porastao je 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.
I Nijemce muče poskupljenja
INFLACIJA
I Nijemce muče poskupljenja
BERLIN - Cijene u Njemačkoj rastu kao nikad u posljednja tri desetljeća. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima veze s cijenom energenata i većom potražnjom koja se pojavila s popuštanjem pandemije.
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
OČEKIVANJA
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
ZAGREB – Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine.
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
INFLACIJA
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
POMOĆ
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
VARŠAVA - Poljska će osigurati dodatnih 1,5 milijardi zlota (328 milijuna eura) pomoći građanima kako bi se lakše nosili s višim računama za potrošnju energije, izjavio je u petak poljski ministar za klimu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE