GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Donijeli smo mjere da ne bi došli u spiralu inflacije

Marić: Donijeli smo mjere da ne bi došli u spiralu inflacije
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 20:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predstavljene su vladine mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja, vrijedne 4.8 milijardi kuna. Trajno se smanjuje PDV na hranu, a umirovljenici će dobiti jednokratnu novčanu pomoć.

S obzirom na inflaciju prikupljeno je 500 milijuna kuna PDV-a više u prvih 45 dana ove godine nego prošle, rekao je ministar financija Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV.

“Ovo je u fiskalnom i gospodarskom smislu najmanje značajan kvartal. Meni je još važniji podatak da smo oko 11 posto više, što se tiče doprinosa za mirovinsko osiguranje”, dodao je.

Od 1. travnja građani su zaštićeni, ali gospodarstvo nije. Obrtnici i poduzetnici dobit će još dva ili tri računa s uvećanim cijenama plina.

“Kao i do sada, izazovna su vremena i okolnosti. Ne bih radio razdiobu. Kada je bila covid-kriza, mjere su najvećim dijelom bile usmjerene prema poduzetnicima. Kada gledamo ove mjere – ideja je da se građanima na neki način ublaži rast cijena”, objasnio je.

Kafići, restorani, frizerski saloni…. svi će dobivati uvećane račune, ali kako će preživjeti do 1. travnja, naveo je Mislav Bago te upitao ministra financija hoće li se to preliti na korisnike koji će plaćati skuplje usluge.

“Mislim da su to neki već i učinili, što je s druge strane i legitimno jer smo tržišno gospodarstvo. Zato i jesmo izašli s ovim mjerama da ne bi došli u tu spiralu inflacije. Važno je da se svi skupa u ovim okolnostima racionalno ponašamo”, naveo je.

“Znamo za građane da su zaštićeni do 1. travnja kada su u pitanju cijene energenata. Što se tiče pojedinih artikala – to je ono što gledamo poglavito ako želimo zaštititi, a želimo, one sa najnižim dohocima – umirovljenike i oni čija su primanja ispod prosječne plaće”, rekao je Marić.

Bago je upitao Marića zašto onda nije smanjen PDV na svu hranu.

“Puno je veći financijski efekt. Ali mislim da je jasna poruka – svježe meso, riba, voće, povrće”, dodao je.

Ministar Tomislav Ćorić rekao je da će biti javno prikazani oni koji neopravdano povećavaju cijene.

“Mi smo u utorak završili Zakon o euru. Znate da u tom Zakonu je najveći dio o dualnom iskazivanju cijena. Svi skupa trebamo dati obol da ne dođe do toga”, zaključio je.

Državni inspektorat bi trebao provjeravati one koji neopravdano povećavaju cijene. “Svi se trebamo racionalno i odgovorno ponašati. Za euro smo napomenuli da ćemo potaknuti udruge civilnog društva da se putem javnog natječaja angažiraju i prate tu situaciju”, rekao je Marić.

Gospodarstvenicima niži PDV ništa ne znači jer je to prolazna stavka. U utorak je Martina Dalić predložila da se smanji porez na dohodak, da bi to bilo potrebno rasterećenje.

“Mi smo u proteklih nekoliko godina u gotovo svakom krugu porezne reforme smanjivali porez na dohodak. Posljednjom mjerom je smanjen porez na 20 posto, odnosno 30. Puno smo do sada i napravili”, objasnio je Marić.

Sada to nisu napravili jer dvije trećine obveznika poreza na dohodak “praktički uopće ne plaća porez na dohodak” i bio bi puno manji efekt, rekao je ministar.

Glavni cilj Hrvatske narodne banke je održavanje stabilnosti cijena. “Mjere su prezentirane kako bi se spriječio porast cijena. Isključivo su fiskalne mjere”, dodao je.

Tagovi: Zdravko Marić, inflacija, eurozona, uvođenje eura
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
RAST
Industrijska proizvodnja u veljači porasla 0,7 posto
ANALIZA - Industrijska proizvoda u veljači nastavlja s negativnim godišnjim stopama rasta četvrti mjesec zaredom. Prema podacima koje je danas objavio DZS, u veljači, u odnosu na veljaču 2022., obujam industrijske proizvodnje manji je za 1,7%.
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
TREND
Nastavljen pad njemačke maloprodaje
BERLIN - Promet njemačke maloprodaje se i dalje smanjuje unatoč padu stope inflacije, priopćio je u petak Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
CIJENE
Inflacija slabi četvrti mjesec zaredom, ove tri kategorije su poskupjele najviše
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u ožujku su u odnosu na ožujak prošle godine u prosjeku više za 10,6 posto, dok su u odnosu na veljaču u prosjeku više za 0,8 posto.
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj usporava, ali olakšanje je još daleko
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj ostala je jaka u ožujku, ali je usporila, a međugodišnja stopa rasta cijena na malo skliznula je ispod osam posto prvi put od kolovoza. Međutim, nema znakova popuštanja na širokoj fronti, rekli su statističari u četvrtak.
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
TREND
Rast maloprodaje nastavljen i u veljači
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, pozitivan realan rast prometa u trgovini na malo nastavljen je i u veljači na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE