GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova

Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2021 / 22:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.

''Ono upozorava na neke stvari vezane uz pandemiju, ali i na neke nove stvari poput inflacije koja na cijeloj globalnoj razini bilježi porast, prije svega zbog porasta cijena nafte. S druge strane, tu je i pitanje javnog duga. Iz ovog izvješća se jasno vidi jedan od razloga zašto je Hrvatska vraćena nazad u zonu investicijskog rejtinga, upravo ono što smo činili prije Covida jest smanjivali udio javnog duga u BPD-u', rekao je Marić za Dnevnik Nove TV dodavši da je ona u dobrom dijelu sada na strani ponude i trebamo učiniti sve da ju držimo pod kontrolom.

Što se tiče prešutnih prekoračenja, kazao je da za dobar dio građana, s nižim primanjima, kojima su ta prekoračenja sastavni dio života, to će se riješiti da ne budu zakinuti.

'Neće doći do ukidanja prekoračenja i nećemo dopustiti da dođe do trgovanja prekoračenjima preko agencija, ali treba dati ljudima priliku da se ta prekoračenja smanje i da ne budu sastavni dio života kao što su danas', poručio je ministar financija.

Otkrio je gdje bi Vlada mogla dodatno uštedjeti.

'Najviše smo dosad uštedjeli na kamatama. Međutim, imamo i kategorije u kojima nije pitanje da li i koliko uštedjeti, nego kako efikasnije trošiti novac, a zdravstvo je možda najbolji primjer. Proteklih mjeseci smo uspjeli doći do dogovora s veledrogerijama, ali to nije problem koji će riješiti problem zdravstva trajno', kaže Marić i otkriva da se ponovno kasni s plaćanjem veledrogerijama.

Naveo je da je trenutno dospjeli dug oko milijardu i pol samo za bolnice.

'Mi smo ispoštovali sve naše dogovore u smislu plaćanja. Dosad smo platili šest milijardi kuna, ali ne vidimo smanjenje dugova'', otkriva ministar.

Osvrnuo se na stanje u Zagrebu i izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića kako nije znao da je stanje ovakvo te da stalno izlaze kosturi iz ormara. Tomaševiću je uputio savjet.

''Prošlost ne možemo promijeniti. Svatko od nas tko je došao na poziciju može gledati unatrag. Mislim da to nije rješenje. Trebamo gledati trenutno stanje i gledati naprijed. Ja sam to i samome sebi rekao kad sam došao. Neću gledati natrag i trudit ću se i učinit sve da svom nasljedniku ili nasljednici ne ostavim kosture', rekao je Zdravko Marić i otkrio da je s Tomaševićem često u kontaktu.

Tagovi: Zdravko Marić, dug bolnica, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE