GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Dug prema veledrogerijama nije rješiv upumpavanjem dodatnih sredstava

Marić: Dug prema veledrogerijama nije rješiv upumpavanjem dodatnih sredstava
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 14:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako su dugovi prema veledrogerijama, koji su rekordnih 6 milijardi kuna, samo dio ukupnih obveza zdravstvenog sustava od 12,5 milijardi kuna te da dug za lijekove nije moguće riješiti samo upumpavanjem dodatnih sredstava.

“Do prije nekog vremena imali smo u prosjeku jednom do dvaput godišnje tu temu. Ona je sada postala vrlo vrlo frekventna, gotovo i mjesečna”, kazao je Marić nakon sjednice Vlade.

Evidentno je, dodaje, da će za financijsku održivost sustava trebati činiti puno više, ne samo na strani prihoda već i rashodnoj strani proračuna.

“Ne možemo riješiti tu problematiku stalnim upumpavanjem dodatnih sredstava u zdravstveni sustav.”

Podsjetio je da je zadnja preraspodjela u državnom proračunu prema veledrogerijama bila krajem u 2020.. Tada je veledrogerijema uplaćeno više od 2 milijarde kuna.

“To je problematika koja nije nova. Činili smo puno toga da se kroz prihodovnu stranu proračuna povećaju izdvajanja za zdravstvo, kroz povećanja zdravstvenog doprinosa, kroz periodične injekcije i gdje smo svaku uštedu koju smo proteklih godina nalazili usmjeravali u zdravstveni sustav, a vidimo i sami koji su ukupni rezultati”, rekao je Marić.

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je da će dug za lijekove 1. ožujka prijeći 6 milijardi kuna te da svakog dana raste za 20 milijuna.

Najavili su da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.

“Očekuje se da će veći broj bolnica neplatiša od utorka ući u nove blokade te poseban režim isporuke”, ističu veledrogerije.

Tagovi: Zdravko Marić, dug bolnice, veledrogerije
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE