GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga

Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 20:11
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Dan nakon što je predstavio rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu, gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Vlade i ministar finanacija Zdravko Marić.

"Mislim da je proračun pokazao ono što smo pokazali u godinama kada je bila gospodarski ugodna situacija, da smo inzistirali na uravnoteženju. Čitav niz mjera koje nisu bile planirane ni razmatrane smo uveli, Vlada je našla odgovor, pravovremeno reagirala i sačuvala zdravlje, živote, ali i gospodarstvo i radna mjesta", rekao je Zdravko Marić.

Kazao je kako je ova godina specifična.

"Kada ukalkulirate tih 30 milijardi duga, to je i dalje manje od onoga što je uradila SDP-ova vlada - dug od 70 milijardi u četiri godine. Od iduće godine očekujemo da ćemo se vratiti na put onoga što smo radili zadnje četiri godine, a to je silazna putanja javnog duga", rekao je ministar.

Na pitanje da komentira kritike na svoj rad rekao je kako sebe kao ministra neće kategorizirati.

"Ovo je dobra vlada koja je adekvatno odgovorila na izazove. Što se kritika tiče na račun vlade - proračun je najvažniji akt koji se donosi u toku jedne godine, dobro je i poželjno da ima i kritika. Kritike promatram kao konstruktivne. Referiram se na ono što sam vidio danas u dnevnim novinama", rekao je Marić.

Kazao je kako je rebalans proračuna prezentiran koalicijskim partnerima i manjinskim predstavnicima.

"Postoji visoka razina neizvjesnosti što se tiče projekcija zbog aktualnog stanja. Ali mi smo ih donijeli. Ovaj proračun pokazuje da, ako bude trebalo, i dalje možemo reagirati", rekao je Marić, ali nastavio:

"Dug i visina zaduživanja nisu neograničeni. Hrvatska dobro pamti vremena prošle krize kada je neodgovornost u javnim financijama i drugim segmentima dovela do toga da je oporavak gospodarstva trajao 11 godina. Javne financije su jedna od važnih poluga države. Proračun za 2020. godinu je u potpunosti stavljen u cilju očuvanja gospodarstva.

Dogodine se otvara prilika za adekvatnu transformaciju gospodarstva na bolje", rekao je Marić.

Kazao je kako su još u prvom rebalansu u svibnju tražili uštede, kako bi isplatili potpore za gospodarstvo.

"I sada treba balansirati oko gospodarske politike i prihoda države. Ne smatramo da treba rezati plaće, ali treba razmotriti daljnju dinamiku. Tema je osnovica, a uvrstili smo i temu božićnice na zahtjev Sindikata", rekao je Marić.

Kazao je kako vjeruje do lockdowna kao na proljeće neće doći.

"Brojke su gore, ali svi smo iskusniji i pametniji za nove lekcije. Vlada na tom području radi na tome kako ispuniti očuvanje zdravlja i života, ali i kako balansirati u gospodarstvu. Gospodarstvo je to koje puni proračun, a ono, u ovoj situaciji, u nekoj mjeri ovisi o proračunu", zaključio je ministar Marić.

Tagovi: Zdravko Marić, proračun, deficit proračuna
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE