GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga

Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2020 / 20:11
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Dan nakon što je predstavio rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu, gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Vlade i ministar finanacija Zdravko Marić.

"Mislim da je proračun pokazao ono što smo pokazali u godinama kada je bila gospodarski ugodna situacija, da smo inzistirali na uravnoteženju. Čitav niz mjera koje nisu bile planirane ni razmatrane smo uveli, Vlada je našla odgovor, pravovremeno reagirala i sačuvala zdravlje, živote, ali i gospodarstvo i radna mjesta", rekao je Zdravko Marić.

Kazao je kako je ova godina specifična.

"Kada ukalkulirate tih 30 milijardi duga, to je i dalje manje od onoga što je uradila SDP-ova vlada - dug od 70 milijardi u četiri godine. Od iduće godine očekujemo da ćemo se vratiti na put onoga što smo radili zadnje četiri godine, a to je silazna putanja javnog duga", rekao je ministar.

Na pitanje da komentira kritike na svoj rad rekao je kako sebe kao ministra neće kategorizirati.

"Ovo je dobra vlada koja je adekvatno odgovorila na izazove. Što se kritika tiče na račun vlade - proračun je najvažniji akt koji se donosi u toku jedne godine, dobro je i poželjno da ima i kritika. Kritike promatram kao konstruktivne. Referiram se na ono što sam vidio danas u dnevnim novinama", rekao je Marić.

Kazao je kako je rebalans proračuna prezentiran koalicijskim partnerima i manjinskim predstavnicima.

"Postoji visoka razina neizvjesnosti što se tiče projekcija zbog aktualnog stanja. Ali mi smo ih donijeli. Ovaj proračun pokazuje da, ako bude trebalo, i dalje možemo reagirati", rekao je Marić, ali nastavio:

"Dug i visina zaduživanja nisu neograničeni. Hrvatska dobro pamti vremena prošle krize kada je neodgovornost u javnim financijama i drugim segmentima dovela do toga da je oporavak gospodarstva trajao 11 godina. Javne financije su jedna od važnih poluga države. Proračun za 2020. godinu je u potpunosti stavljen u cilju očuvanja gospodarstva.

Dogodine se otvara prilika za adekvatnu transformaciju gospodarstva na bolje", rekao je Marić.

Kazao je kako su još u prvom rebalansu u svibnju tražili uštede, kako bi isplatili potpore za gospodarstvo.

"I sada treba balansirati oko gospodarske politike i prihoda države. Ne smatramo da treba rezati plaće, ali treba razmotriti daljnju dinamiku. Tema je osnovica, a uvrstili smo i temu božićnice na zahtjev Sindikata", rekao je Marić.

Kazao je kako vjeruje do lockdowna kao na proljeće neće doći.

"Brojke su gore, ali svi smo iskusniji i pametniji za nove lekcije. Vlada na tom području radi na tome kako ispuniti očuvanje zdravlja i života, ali i kako balansirati u gospodarstvu. Gospodarstvo je to koje puni proračun, a ono, u ovoj situaciji, u nekoj mjeri ovisi o proračunu", zaključio je ministar Marić.

Tagovi: Zdravko Marić, proračun, deficit proračuna
PROČITAJ I OVO
Vlada Srbije izdvojila 1,98 milijardi dinara za turizam i ugostitelje
PODRŠKA
Vlada Srbije izdvojila 1,98 milijardi dinara za turizam i ugostitelje

BEOGRAD - Vlada Srbije saopštila je da je donela Uredbu kojom je iz budžeta izdvojeno 1.98 milijardi dinara kao meru podrške opstanku turističke i ugostiteljske privrede.

Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske, ove godine očekuje pad BDP-a od 9%
REJTING
Fitch potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske, ove godine očekuje pad BDP-a od 9%
ZAGREB - Kao što je to učinila u lipnju, rejting agencija Fitch je u najnovijom izvješću od 4. prosinca potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', a izglede procijenila kao stabilne.
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE