GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Iscrpili smo sve zakonom omogućene transfere novca za zdravstvo

Marić: Iscrpili smo sve zakonom omogućene transfere novca za zdravstvo
JAVNE FINANCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2021 / 09:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na HTV-u je gostovao potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić. Govorio je o aktualnoj situaciji s financijama u državnom proračunu, dobrim vijestima oko rasta BDP-a te očekivanjima oko uvođenja eura.

Na rasporedu u Saboru danas je rasprava o rebalansu proračuna.

“Četiri godine za redom rebalans smo predlagali krajem godine, radilo se o tehničkim rebalansima. Četiri godine za redom imali smo rezultat koji je bolji od plana, imali smo i suficit. Covid je nažalost okrenuo taj trend, a za to bih rekao da nije nešto neočekivano”, ističe ministar financija Zdravko Marić.

Smatra da je Hrvatska dobro balansirala situaciju, a s obzirom na pandemiju.

“U ovoj krizi nismo zabilježili porast nezaposlenosti, kao u ekonomskoj krizi 2008. godine”, kaže.

Što se tiče zdravstva, kaže da problem nisu samo novi već i stari dugovi.

“Dogovorili smo se s veledrogerijama. Dugovi se nastoje smanjiti. Iscrpili smo sve zakonom omogućene transfere novca za zdravstvo. Držimo rokove plaćanja u bolnicama na 180 dana, a ljekarni na 120. Samim tim izričajem znamo da su to rokovi izvan zakonom predviđenih, ali opet je to bolje kada znamo da su bolnice bile i preko 900 dana dužne”, rekao je Marić.

Nada se da će se idući petak u saboru izglasati rebalans proračuna i ističe da je rebalans po njemu početak neke dugotrajnije reforme u zdravstvu, a ne “gašenje požara”.

“Obveze su visoke, i dalje se kumuliraju. Najsretniji bih bio kada bi se problem u zdravstvu odnosio samo na stare dugove i obveze, ali problem je što se iz mjeseca u mjesec kumuliraju nove obveze. Idemo definirati do kraja godine, ne dozvoliti da rokovi plaćanja ponovno počnu rasti. Da držimo tempo. Kolega Vili Beroš radi sa svojim timom na tome da krene i racionalizacija na troškovnoj strani”, rekao je.

Dodaje da je pandemija otvorila oči i pokazala koliko je važna samodostatnost hrane i energije, koliko je važan i zdravstveni sustav.

Kaže da je svaki dio porezne reforme donio dobro.

“Svaki krug porezne reforme doveo je do pozitivnih efekata, do rasta plaća, zaposlenosti i na jaču gospodarsku aktivnost”, rekao je Marić.

Kaže da neće dopustiti daljnje povećanje doprinosa.

“Naš smjer što se tiče poreza je jasan. Cijelo vrijeme smo smanjivali poreze, nismo za time posezali niti za vrijeme covida, kao što je bio slučaj u nekim prethodnim krizama”, kaže.

Hrvatska nakon Irske ima najveći kvartalni rast BDP-a u odnosu na prethodno razdoblje.

“Lijepo je vidjeti taj graf, doduše to je samo jedan kvartal. Mi imamo bazni efekt takav jer je Hrvatska imala najveći pad. Tim smjerom treba nastaviti, očekujemo da ćemo u drugom kvartalu zabilježiti pozitivnu stopu rasta. Javni dug je lani porastao, a da nije bilo covida, on bi bio ispod 70% BDP-a. Mi bismo i prije kraja mandata ove vlade bili unutar čuvenih 60% kriterija iz Maastrichta”, rekao je Marić.

Dodaje da se ove godine predviđa rast BDP-a od 5.2% i da će se javni dug ponovno vratiti u silaznu putanju.

“To je najveći i najvažniji sukus cijelog rebalansa i fiskalne politike. Mi uspijevamo nalaziti kvalitetan balans, a u isto vrijeme ne zanemarujući fiskalnu odgovornost i odgovornost prema poreznim obveznicima”, rekao je.

Što se tiče uvođenja eura, kaže da je najveći fokus na deficitu.

“On mora biti unutar tri posto, ali ono što je važno jest da je na snazi privremena suspenzija fiskalnih pravila. Moramo paziti da se protiv nas ne pokreću neke procedure, sjetite se da smo odmah po ulasku u EU ušli u proceduru prekomjernog deficita”, rekao je Marić.

Marić se nada da bi u skorije vrijeme mogli imati javno dostupne informacije oko uvođenja eura, kaže da se vode intenzivni razgovori, kako bilateralni, tako i sa svim europskim financijskim institucijama.

“Dojam je što se tiče Hrvatske pozitivan. Nadam se uskoro nekim vijestima. Najraniji datum za ulazak u eurozonu je 2023. godina pa ćemo vidjeti”, rekao je Zdravko Marić za HTV.

Tagovi: Zdravko Marić, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE