GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Mjerama se ne može u potpunosti neutralizirati rast cijena, ali može ublažiti

Marić: Mjerama se ne može u potpunosti neutralizirati rast cijena, ali može ublažiti
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 12:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u četvrtak da mjere koje Vlada predlaže kako bi smanjila udar inflacije na građane ne mogu u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali će ga ublažiti.

„Ne možemo u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali ga možemo ublažiti”, rekao je Marić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojima se porez snižava za plin i hranu.

Poručio je da poreza politika ne može riješiti sve probleme, da snižavanje PDV-a ne znači nužno da će dovesti do željene namjene, ali da "svi trebamo doprinijeti da bude na korist građanima". Vlada će pratiti efekte i naknadno suditi o efektima nižih poreza, istaknuo je Marić.

Na zahtjeve i prijedloga zastupnika da se se osim predloženih mjera donesu i nove koje bi dodatno olakšale život građanima, od još nižih poreza na primjerice menstrualne potrepštine te suhomesnate proizvode, do plivajućih trošarina, Marić odgovara: „Razmišljam apsolutno o svemu, glava je puna svega”.

No negdje postoje ograničenja što je dozvoljeno direktivama Europske unije, snižene stope PDV-a na pogonska goriva nisu dopuštena kao ni izuzimanje trošarina iz obračuna PDV-a, kazao je Marić.

Kada je riječ o trošarinama, kod dizela su na 38 lipa iznad minimalne propisane, a kod benzina 76 lipa i to je taj prostor koji još postoji, dodao je ministar.

Prognozirao je i da će sljedećeg utorka pasti cijene goriva s obzirom na cijene barela nafte na svjetskom tržištu .

U raspravi je Marić također otkrio podataka da su prohodi od PDV-a u dva i pol mjeseca ove godine milijarda kunu veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 9,1 milijardi kuna. Naveo je i da su doprinosi veći za 700 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu.

„Podaci govore o solidnoj gospodarskoj aktivnosti za ovu godinu”, naglasio je Marić.

Na zabrinutost Ljubice Maksimčuk (HDZ) za tvrtku Đuro Đaković, Marić je kazao da je rješenje na vidiku, da će se razdvojiti provedba sankcija u odnosu na funkcioniranje i rješenje biti poznato danas ili sutra.

Vladajući su u raspravi hvalili Vladine mjere za ublažavanje udara cijena na građane odbacujući tvrdnje oporbe da su zakašnjele.

„Cijene plina rasti će za 16 posto, a ne 400 posto kao što je u Rumunjskoj, ni 250 kao što je u Njemačkoj, niti 200 posto kao u Belgiji”, navela je Majda Burić (HDZ).

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a izmjenama zakona iznositi 2,1 milijarde kuna.

Marić pritom uvjerava da će deficit ostati u zoni od 3 i nešto posto što je bolje od očekivanja, a javni dug unutra 80 posto, što je također bolje od očekivanja. Istaknuo je i da povećanje poreza nije niti će biti tema.

Tagovi: Zdravko Marić, inflacija, cijene, cijene hrane
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE