GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Nema više odgode plaćanja poreza i doprinosa

Marić: Nema više odgode plaćanja poreza i doprinosa
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 10:06
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nešto više od 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo je odgodu ili otpis plaćanja poreza, ukupno 5,3 milijarde kuna, a te su se mjere odnosile na travanj, svibanj i lipanj te se više neće produljivati, otkrio je ministar financija Zdravko Marić za Večernji list.

"Proračun je bio u funkciji zaštite radnih mjesta i likvidnosti gospodarstva, a sad treba isplatiti mirovine, financirati zdravstvo…", obrazložio je Marić, gostujući na Večernji TV-u, odluku da se porezni moratorij ne produlji za još tri mjeseca, donosi dnevnik.

"Sad je red na bankama. Stvorili su se uvjeti da banke što više kreditiraju. Važno je da likvidnost, u obliku povoljnih zajmova za obrtna sredstva, zaživi što više i da time poduzetnici financiraju svoje funkcioniranje“, zaključio je Marić.

Na upit koliko će ove godine biti otpisano poreznih davanja, Marić je uzvratio da su s datum 20. lipnja završile mjere vezane za otpis poreznih davanja.

"Do 20. lipnja trajala je ta mjera. S ponedjeljkom 20. srpnja porezni su obveznici bili u obvezi podnijeti PDV obrasce, što je bilo planirano. Do sada je odobreno nešto više od 90 tisuća zahtjeva. Znači, 90 tisuća poreznih obveznika zatražilo je odgodu, ovisno o kriterijima, potpuni, djelomični otpis ili obročnu otplatu s obzirom na pad prihoda. Ukupni je zahtjev do sada 5,3 milijarde kuna", kazao je Marić.

Dodao je da je od tih 90 tisuća poreznih obveznika, njih 80 tisuća podnijelo zahtjev za odgodu u prvih 20 dana otkad je došlo do zaključavanja gospodarstva. Za većinu njih će se mjere odnositi za cijelo razdoblje travnja, svibnja i lipnja.

"Kada sad podnesu PDV obrasce za lipanj, mi ćemo imati punu sliku i porezna uprava će ponovno uložiti velike napore da idući tjedan odmah napravimo tu analizu jer se gleda travanj, svibanj i lipanj u odnosu na to isto razdoblje godinu prije", kazao je ministar Marić.

Podsjetio je da u kategoriju za otpis poreza ulaze oni kojima je pad prihoda veći od 50 posto te da se to ne odnosi na PDV, trošarine i carine, nego na izravne poreze, dohotke i dobiti, donosi Večernji list.

Tagovi: Zdravko Marić, odgoda plaćanja poreza i doprinosa
PROČITAJ I OVO
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
DUG
Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju duga
ZAGREB - Dan nakon što je predstavio rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu, gost Dnevnika N1 bio je potpredsjednik Vlade i ministar finanacija Zdravko Marić.
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
GUVERNER
Vujčić: Hrvatska može preživjeti još jedan lockdown
ZAGREB - "Možemo, sigurno možemo preživjeti čak i da dođe do punog lockdowna. Međutim, mora se imati na umu da je to vrlo skupo, kao što se pokazalo i ovaj put."
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
LOŠ TREND
Maloprodaja pala sedmi mjesec zaredom, više od 7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu potrošnja u maloprodaji pala 7,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već sedmi mjesec zaredom kako je pala, ali sporije nego mjesec dana ranije.
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BOLJE PROGNOZE
Njemačka vlada ublažila procjenu ekonomskog pada u 2020.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ove će se godine smanjiti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo porasti za 4,4 posto, objavilo je u petak njemačko ministarstvo gospodarstva.
Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
SIGNALI
Oporavak njemačke ekonomije u trećem tromjesečju
BERLIN - Njemačko gospodarstvo snažno je poraslo u trećem tromjesečju, nakon rekordnog pada u prethodna tri mjeseca, ali pad prometa u maloprodaji u rujnu signalizira nevolje na pragu novog vala pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE