GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Prioritet je očuvanje radnih mjesta

Marić: Prioritet je očuvanje radnih mjesta
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 16:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu nakon užeg kabineta Vlade da je očuvanje radnih mjesta prioritet te da će se idućih dana više znati o potporama za pogođene sektore poput ugositeljstva i prijevozništva.

Marić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara nakon užeg kabineta Vlade o nastavku mjera potpore za ugostitelje, za što je između ostalog i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila kako su sve opcije za pomoć ugostiteljima i turizmu 'na stolu' i da se o tome vodi računa.

Rekao je da interne konzultacije još traju, pri čemu je podsjetio da je Vlada vrlo izdašno financirala mjere pomoći gospodarstvu, no i napomenuo da sve ima svoje fiskalne reperkusije i fiskalne mogućnosti.

"U ovoj godini nije prioritetan rezultat proračuna, međutim i u takvim okolnostima treba namaknuti sredstva i osigurati opstojnost i održivost proračuna i ove, ali i idućih godina", rekao je Marić.

Očuvanje radnih mjesta je na gospodarskom planu glavni cilj, kazao je Marić, podsjetivši da je Vlada već predstavila model skraćenog radnog vremena, kao i da je nedavno odobren program SURE kojim Hrvatska na raspolaganju ima nešto više od milijardu eura zajmova.

Kaže da se između ostalog vode i intenzivni razgovori u kontekstu izdašne omotnice u sklopu europskog plana oporavka, dodajući da su krenula i testiranja što se može već ove, odnosno početkom iduće godine koristiti za namjene poput pomoći ugostiteljima.

izjavio je da razumije problematiku i povremenih prijevoznika, a s čijim je predstavnicima, koji su danas na Markovom trgu putem letaka informirali saborske zastupnike o svojim problemima, kratko i razgovarao.

"Krenuli smo s horizontalnim mjerama, a neke djelatnosti, poput turističkog sektora i prijevozništva, nastavili smo i dalje podržavati. Koliko i kako i dalje, to ćemo idućih dana naravno sve znati", rekao je Marić.

Poručuje i da se svi skupa trebaju smiriti tenzije, u smislu da se ne zagovaraju teze o velikom valu otpuštanja.

"Svi skupa radimo na očuvanju radnih mjesta i to je prioritet. S naše strane - volja, spremnost i sve što je u okviru naših mogućnosti, stavit ćemo u funkciju", kaže Marić.

Upitan ima li novca u proračunu za produljenje mjera, Marić je rekao da novca u proračunu nije bilo ni za prvi krug mjera, no kako su se ipak našli. "Tako i sada gledamo što možemo naći i na koji način osigurati da se doprinese izravno iz proračuna očuvanju radnih mjesta", izjavio je Marić.

Na pitanje novinara o ravnatelju Carinske uprave, koji je također obuhvaćen istragom u slučaju oko bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave Josipe Rimac, Marić je rekao da nema nikakvih novih ni dodatnih saznanja ili informacija da bi išta komentirao.

Kaže da je razgovarao s njim, no kako ne bi ulazio u to i kako će se uskoro o tome zauzeti stav. "O toj temi sve ćete čuti na vrijeme", rekao je Marić.

Tagovi: očuvanje radnih mjesta, ugostiteljstvo, hrvatska ekonomija, Carinska uprava
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE