GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Prioritet u proračunu zdravstvo, mirovine i plaće

Marić: Prioritet u proračunu zdravstvo, mirovine i plaće
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 14:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prioritet kod proračunskih izdataka imaju potrebe zdravstvenog sustava i mirovine, rekao je u utorak ministar financija Zdravko Marić.

Upitan za objašnjenje koji će se proračunski rashodi kresati s obzirom na narasle potrebe financiranja gospodarstva i drugih sektora zbog epidemije koronavirusa, Marić je na konferenciji za novinare o Vladinim mjerama pomoći gospodarstvu rekao da je zdravstvo na prvom mjestu kada je riječ o proračunskom financiranju u idućim razdoblju.

Slijede, kako je rekao, mirovine te naglasio da njihova isplata nije upitna, dodavši da treba voditi računa i o nekim kapitalnim investicijama za koja su sredstva osigurana. "Sve ostalo je u drugom planu", rekao je Marić.

Objasnio je da državna riznica zahtjeve za proračunsko financiranje za koje se ocijenilo da nisu nužni, neće izvršavati. Na pitanje jesu li upitne plaće u državnih službi i u javnom sektoru, odgovorio je da su sredstva za te plaće osigurana.

Učinak odgode javnih davanja 4 mlrd kuna mjesečno

Ministar financija rekao je i da je učinak odgode plaćanja javnih davanja za poduzetnike, odnosno poreza na dohodak i dobit te doprinosa, na razini četiri milijarde kuna mjesečno, a da se očekuje kako će poslodavci u poteškoćama tražiti od države isplatu minimalne plaće za 600 tisuća radnika.

Ponovio je da je trenutno na snazi odgoda javnih davanja, a ne njihovo ukidanje.

Ministra gospodarstva Darka Horvata novinari su pitali za komentar tvrdnjii iz Hrvatske gospodarske komore prema kojima je 60 posto vozača u karanteni, pa to gotovo onemogućuje uvoz i protok robe, a on je pozvao novinare da zajedno s njim iziđu na autoceste i "uvjere se u suprotno".

Uvoz medicinske opreme iz Kine, Indije i Europe

Upitan kakva je reakcija domaće industrije na njegov poziv za uključivanje u proizvodnju medicinskih zaštitnih sredstava - maski, rukavica i slično, odgovorio je kako je Ministarstvo gospodarstva ustrojilo kontaktnu točku na kojoj komuniciraju oni koji mogu nešto ponuditi i oni koji nešto traže, primjerice dezificijense i zaštitna sredstva.

Za proizvodnju je po njegovim riječima potreban specifičan antibakterijski i antivirusni materijal, koji se testira, nakon čega se u proizvodnju mogu uključiti Galeb, Varteks i Calcedonia.

Problem je, kaže, što su standardni dobavljači zatrpani narudžbama te je izvijestio da su uspostavljeni dodatni uvozni pravci, pa bi popodne u Zagreb trebao sletjeti zrakoplov iz Šangaja, a radi se i na drugim pravcima, iz Indije i Europe. Tu su, kako je rekao, i donacije iz robnih zaliha.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je rekla da se razmatra otkup viškova poljoprivrednih proizvoda, s obzirom da je zabranjen rad tržnica, što se posebice odnosi na mljekarstvo.

Tagovi: Zdravko Marić, proračun, mirovine, plaće, zdravstvo
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE