GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali...

Marić: Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali...
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2021 / 14:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da će razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa neminovno proći, ali da je vrlo teško pretpostaviti kad će se i kojim tempom to događati.

Upitan slaže li se s premijerom Plenkovćem koji je jučer ocijenio da pri javnim istupima kao što je onaj guvernera HNB-a Borisa Vujčića o mogućem rastu kamatnih stopa ne treba stvarati paniku u javnosti koja izaziva zabrinutost građana, Marić je na marginama konferencije Jutarnjeg lista "Mogućnosti europskog zelenog plana“, rekao da je i sam dosta puta govorio o neminovnom kraju razdoblja niskih kamatnih stopa, ali da je vrlo teško procijeniti dinamiku promjena referentnih kamatnih stopa na međunarodnim tržištima.

"Već se tri godine govori o povećanju kamatnih stopa, ali se to ne događa", rekao je Marić i istaknuo da građanima treba davati potpune informacije na transparentan način, koji neće na njih imati dodatne reperkusije.

Niske referentne kamatne stope na međunarodnim tržištima po njegovim su riječima uz ostalo posljedica tiskanja novca nakon globalne gospodarske krize prije jednog desetljeća, a u slučaju Hrvatske kamate su smanjene i zbog smanjenja premije rizika, zahvaljujući čemu je, primjerice, država 2015. godine platila 12 milijardi kuna kamata, a lani ispod 7,5 milijardi.

Sve je to, nastavio je, imalo utjecaja na uvjete zaduživanja gospodarstva i građana.

Što se tiče utjecaja uvođenja eura na cijenu novca i kamate na kredite, rekao je da uvođenje eura ima izravan povoljan utjecaj na smanjenje premije rizika na pojedinu zemlju pa tako agencija Fitch navodi da uvođenje eura znači dva stupnja bolji kreditni rejting Hrvatske, a to utječe na pad premije rizika, a onda i kamatu.

Kada je riječ o odluci Visokog kaznenog suda koji je djelomični uvažio zahtjeve obrane Ivice Todorića u slučaju Agrokor da iz spisa izdvoji knjigovodstveno-financijsko vještačenje, zbog čega bi državu nakon arbitraže mogla čekati isplata odštete veće od milijarde kuna, Marić nije komentirao pravni aspekt slučaja. Što se tiče potencijalnih šteta, rekao je da "proračun uvijek mora biti spreman", kao što je bio i do sada u slučaju da država izgubi spor, a da je bilo i izvansudskih dogovora, kao sa šest banaka u slučaju franak.

Tagovi: Zdravko Marić, kamatne stope, Boris Vujčić, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE