GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast

Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2022 / 14:48
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.

Marić je sudjelovao na sastanku ministara financija država članica EU-a na kojem je jedna od tema bila gospodarska situacija i perspektive u kontekstu visoke inflacije i ruske agresije na Ukrajinu.

"Što se inflacije tiče, ona ostaje neka vrsta prioriteta, ali unatoč inflatornim pritiscima i nastojanjima da se ublaže njezine efekti i prebrodi ova kriza ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti komponentu gospodarskog rasta", izjavio je Marić nakon sastanka.

Marić je rekao da se i u sljedećih par mjeseci u svim zemljama članicama očekuje ubrzanje inflacije nakon čega bi trebalo uslijediti smirivanje, ali da je s obzirom na vrlo visoku neizvjesnost vrlo teško predvidjeti budući razvoj događaja.

Rekao je da je hrvatski paket za ublažavanje učinaka inflacije među većima u odnosu na BDP.

"Hrvatska je u gornjoj polovici jer prosjek u EU-u je 0,6 posto BDP-a, a hrvatski paket je preko 6 posto BDP-a", rekao je ministar.

Hrvatska je snizila stopu PDV-a na energiju i dio prehrambenih proizvoda, a treba vidjeti je li s tim mjerama ispunjen cilj i je li se to odrazilo na snižavanje cijena u prodavaonicama, kaže Marić.

Izlazak Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža "jako je dobar vjetar u leđa" uoči objave konvergencijskog izvješća u kojem bi Komisija trebala dati konačnu ocjenu o spremnosti Hrvatske za euro, drži Marić.

O tom izvješću će se raspravljati na sastanku ministara financija i na samitu EU-a u lipnju, a konačno odluka, odnosno usvajanje zakonodavnih akata o ulasku Hrvatske u europodručje očekuje se u srpnju.

Tagovi: Zdravko Marić, inflacija, cijene, cijene hrane
PROČITAJ I OVO
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE