GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Marković pozvao kineske investitore da ulažu u Crnu Goru

Marković pozvao kineske investitore da ulažu u Crnu Goru
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2017 / 11:51
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je kineske investitore da ulažu u Crnu Goru i u zemlje Centralne i Istočne Evrope, a crnogorske privrednike da kroz direktne kontakte sa kineskim partnerima otvore vrata investicijama.

"Siguran sam da ćete se na Biznis forumu i na Okruglom stolu predsjednika komora glavnih gradova, uvijeriti u mogućnosti koje nudi Crna Gora. Pozivam i crnogorske privrednike da kroz direktne susrete sa predstavnicima privrednih delegacija Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, iskoriste priliku i otvore vrata za nastup na inostranim tržištima i doprinesu uvećanju razmjene, prije svega izvoza. Time će ovaj Forum dobiti na još većoj važnosti i u potpunosti će ispuniti naše ciljeve. Prilika je i da posebno pozovem kineske investitore da ulažu u Crnu Goru, kao i u zemlje Centralne i Istočne Evrope", rekao je Marković obraćajući se učesnicima 2. Foruma gradonačelnika glavnih gradova NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

On je ocijenio da postoji neiskorišćen prostor u Mehanizmu saradnje 16 plus 1.

"Vjerujem da će današnji poslovni i bilateralni susreti dodatno ohrabriti kineske kompanije da direktno ulažu u ovaj dio Evrope. Raduju nas najave uspostavljanja finansijskih i investicionih institucija i fondova unutar Mehanizma i nadamo se skorim konkretnim koracima i odobrenim sredstvima za projekte koji će doprinijeti daljem razvoju".

Marković je ocijenio krucijalnom ulogu lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta.

"Investitori traže destinacije u kojima administrativne procedure i birokratija neće predstavljati barijeru, već samo regularan, ali efikasan, korak prema krajnjem cilju – realizaciji projekata. Crna Gora i njeni gradovi su puno uradili na tom polju. Danas smo jedna od najkonkurentnijih investicionih destinacija, o čemu svjedoče projekti koji se trenutno realizuju. Oni koji su već relizovani potvrđuju ispravnost naše politike i odnosa prema budućnosti naše zemlje. Crna Gora postaje sve atraktivnija investiciona i turistička destinacija, a svjedok tome su upravo brojne kineske privredne delegacije koje nas redovno posjećuju i iskazuju interes za pokretanje i realizaciju projekata u svim oblastima", rekao je premijer.

Dodao je da će Crna Gora izgradnjom autoputa i povezivanjem Luke Bar sa ključnim koridorima i tržištima Centralne i Istočne Evrope dodatno osnažiti svoju poziciju i postati jedan od saobraćajnih i logističkih čvorišta, na trasi preko koje će se obavljati trgovinska razmjena Evrope i Kine.

"S tim u vezi, Mehanizam 16 plus 1 i inicijativa "Pojas i Put" su za nas veoma važna platforme, kroz koje ćemo dodatno prezentovati naše investicione potencijale. Kao buduća članica Evropske unije, aktivno ćemo doprinositi stalnom unapređenju strateških odnosa sa Kinom i ispunjavanju ciljeva u trgovinskoj razmjeni i ekonomskoj saradnji", rekao je Marković.

Dodao je da je Crna Gora posebno zainteresovana za saradnju u oblastima infrastrukture, energetike, turizma, poljoprivrede, saobraćaja i logistike, kulture, prosvjete, nauke i sporta.

Marković je sugerisao učesnicima foruma da iskoriste priliku za razmjenu iskustava u oblasti očuvanja životne sredine i održive ekonomije ali i u obrazovanju i prosvjeti navodeći da je sticanje savremenih znanja jedan od uslova unapređenja trgovinskih odnosa.

Tagovi: Duško Marković, kineski investitori, Vlada Crne Gore, Put svile, Jedan pojas, jedan put
PROČITAJ I OVO
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
PREMIJER
Plenković: Imamo najveći rast BDP-a u Europskoj uniji
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković na konferenciji za medije u petak komentirao je rast BDP-a prema izvještaju Državnog zavoda za statistiku.
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
UZLET
Hrvatski BDP u trećem kvartalu skočio 15,8 posto
ZAGREB – Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
PESIMIZAM
Inflacija i novi val korone zabrinuli njemačke potrošače
NÜRNBERG - Raspoloženje njemačkih potrošača spustilo se na najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci pod utjecajem novog vala pandemije covida 19 i relativno visoke inflacije, pokazalo je u četvrtak istraživanje marketinške agencije GfK.
Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u studenome
JAČANJE
Ekonomija eurozone neočekivano ubrzala u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone neočekivano je ubrzalo u studenome, uoči novog vala zaraze covidom 19 koji je zabrinuo poslovne čelnike u uslužnom sektoru dok industriju muče problemi u nabavi i viši troškovi, pokazalo je u utorak istraživanje tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE